Vitrine false, pentru ca orașele să pară mai curate cu ocazia summitului G8

0

Autoritățile locale din Irlanda de Nord au afișat imagini cu vitrine false și au acoperit fațadele clădirilor mai dărăpănate în billboard-uri uriașe, pentry ca orașele pe care le administrează să arate mai bine. Motivul: organizarea Summitului G8 într-o stațiune din apropiere, unde în cursul acestei luni se vor întâlni reprezentanți ai celor mai bogate opt țări din lume.

Kevin Maguire walks his dog past a vacant shop, with graphics pasted to the outside to make it look like working butchers shop, in the village of Belcoo, Northern Ireland

În ultimii doi ani, în așteptarea importantului eveniment găzduit de Marea Britanie între 17 și 18 iunie, guvernul nord-irlandez a investit peste 2 milioane de euro pentru problema clădirilor aflate în ruine, cu această ocazie fiind cosmetizate circa 100 de clădiri. Acolo unde nu au fost făcute investiții durabile, autoritățile au apelat la schimbări de suprafață, cum ar fi tapetarea vitrinelor unei măcelării cu imagini ale unor tejghele abundente, care să creeze imaginea unui ținut prosper. ”Vitrinele false sunt operații cosmetice pentru niște răni cât se poate de serioase. În loc să salveze afacerile bune, lor nu le pasă decât de bănci,” e de părere Kevin Maguire, un șomer care a trăit toată viața în orășelul Belcoo, citat de RTE News. După câte s-ar părea, asemenea manevre de poleire nu sunt noi pentru irlandezi. Anul trecut, de pildă, magazinele de pe strada principală a Belfastului, care leagă centrul de clădirea Parlamentului, au fost la rândul lor tapetate cu vitrine false, care să creeze impresia abundenței și îngrijrii.

Security fencing covered with scenic pictures of County Fermanagh surrounds an unfinished building site in the village of Irvinestown, Northern Ireland

Oficialii susțin, desigur, că aceste măsuri sunt perfect justificate, atâta vreme cât ”Irlanda de Nord se află sub lumina reflectoarelor, astfel încât trebuie făcut tot posibilul s-o prezentăm lumii în cea mai bună lumină posibilă,” a declarat ministrul mediului nord-irlandez, Alex Attwood. Locuitorii acestor orașe se întreabă însă ce se va alege de aceste magazine și de soarta economiei locale după ce Obama și ceilalți lideri vor încheia Summitul G8. ”Vor rămâne doar hârtiile, luate de vânt,” spune cu amărăciune un alt șomer din această zonă, intervievat de publicația sus menționată.

Sursa: RTE News

Foto: REUTERS/Cathal McNaughton

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger