Viteza internetului scade, în urma ”celui mai mare atac informatic din istorie”

2

20130327-142628-gO răfuială între un grup de luptă împotriva spamului și o firmă de hosting a generat ceea ce specialiștii numesc ”cel mai mare cyber-atac din istorie.” Una dintre consecințe este reducerea vitezei Internetului la nivel global, informează BBC News.

Deși deocamdată această scădere afectează câteva servicii foarte intens folosite, cum ar fi Netflix, experții spun că efectele s-ar putea extinde asupra serviciilor bancare și asupra celor de email.

Totul a pornit de la un conflict între Spamhaus, o organizație neguvernamentală care funcționează la Londra și Geneva și care acționează împotruva spamului și a conținutului digital nesolicitat, și Cyberbunker, o firmă de hosting olandeză, care susține că găzduiește orice tip de material, cu excepția celor legate de pornografia infantilă și de terorism. Spamhaus a blocat serverele Cyberbunker, aceștia din urmă declarând că Spamhaus ”abuza de poziția sa” și că nu ar trebui să decidă asupra tipurilor de conținut care circulă pe Internet. Prin urmare, Spamhaus a avut parte de atacuri informatice fără precedent timp de o săptămână, organizația invocând cooperarea Cyberbunkercu ”grupuri criminale” din Europa de Est și din Rusia pentru a orchestra aceste atacuri.

Atacurile s-au bazat pe o tactică cunoscută sub numele de DDos (Distributed Denial of Service), care presupune asaltarea țintei cu o cantitate uriașă de cereri, ceea ce determină, în final, dezafectarea temporară a sistemelor vizate. În acest caz, ținta a fost reprezentată de serverele DNS ale Spamhaus, iar potrivit Steve Linford, directorul executiv de la Spamhaus, citat de BBC News, atacurile au fost de o amploare care ar putea scoate temporar din uz și infrastructurile guvernamentale online, având o viteză de maxim 300 de Giga / secundă. ”În mod normal, atacurile împotriva băncilor importante au, de pildă, o viteză de cel mult 50 de Giga / secundă,” a precizat Linford. Până acum, cel mai mare atac similar a avut loc în 2010, când viteza ajunsese la 100 de Giga / secundă.

Spamhaus beneficiază de susținerea a cinci țări, care și-au pus la dispoziție departamentele de cyber-securitate, precum și de susținerea Google, care le-a oferit resursele necesare pentru ”a absorbi acest trafic” rezultat în urma atacului.

Viteza conexiunilor globale la Internet poate fi afectată de asemenea atacuri la scară mare, din cauză că Internetul se bazează pe DNS (Domain Name Server), un element esențial din infrastructura Internetului. Pe scurt, DNS-ul convertește căutările utilizatorilor în bara de adrese (de exemplu www.totb.ro sau www.gmail.com) în adresa IP a site-ului dorit, permițând accesarea conținutului online dorit din calculatorul utilizatorului. Astfel, atacurile care vizează DNS-urile pot afecta servicii care nu sunt neapărat vizate de atacurile respective. Ce pot face providerii de servicii online pentru a preveni astfel de atacuri, puteți afla dintr-un articol de pe Mashable.

Sursa: BBC News, Mashable

Foto: sunnewsnetwork.ca


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger