Vitaminele şi suplimentele alimentare, demitizate de studii medicale

1

Fenomenul îndopării cu vitamine şi suplimente alimentare este extins în ţări precum SUA, Canada sau în Occidentul european. Alimentaţia locuitorilor din mediul urban, mai cu seamă, suferă din cauza stilului de viaţă şi a produselor tot mai nesănătoase, astfel că a devenit o modă ca lipsurile să fie suplinite cu astfel de pastile, recomandate chiar de către medici drept utile organismului. În realitate, arată o serie de studii recente, aceste pilule nu prea ajută, ba dimpotrivă, pot agrava probleme de sănătate, scrie publicaţia Time.

 

 

Vitaminele au înlocuit ceea ce trebuia să fie o masă sănătoasă, bogată în fructe şi legume, pe motiv de viteză: prea multe de făcut, prea puţin timp pentru mâncare. Aşa că o pastilă care să conţină, în formulă concentrată, substanţele esenţiale pentru a combate deteriorarea celulelor noastre părea un plan de rezervă minunat. Însă studii de dată recentă nu mai susţin deloc această idee. Tot mai multe concluzii din lumea ştiinţifică pun serios sub semnul întrebării valoarea vitaminelor şi suplimentelor alimentare, iar medicii din Occident au început să îşi sfătuiască pacienţii să nu mai dea bani degeaba pe astfel de pastile. Iată câteva motive, subliniate de cercetări, pentru care se întâmplă asta:

 

1. Multivitaminele nu ajută organismul în lupta împotriva cancerului şi bolilor cardiovasculare

Un grup de experţi americani (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF), angajat de guvernul SUA să evalueze studiile existente în domeniu şi să emită recomandări care să vină în sprijinul medicilor şi pacienţilor acestora, spune că nu a găsit suficiente dovezi care să susţină faptul că multivitaminele ar avea vreun rol în prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare (sursa). Despre vitamine se credea că au efect antioxidant, care să ajute organismul în lupta împotriva celulelor cu potenţial canceros. O tonă de studii nu a reuşit să demonstreze asta.

2. Vitamina E şi beta-carotenul nu protejează inima împotriva bolilor şi nici organismul împotriva cancerului

Ba dimpotrivă, în cazul persoanelor cu predispoziţie spre cancer la plămâni, beta-carotenul creşte riscul dezvoltării unei tumori (sursa). În cazul vitaminei E, luată ca supliment, există chiar studii care spun că dezvoltă un risc mai ridicat de cancer de prostată la bărbaţi. Şi nici nu s-a demonstrat că ar reduce riscul îmbolnăvirii de cancer sau de inimă.

3. Calciul nu previne facturile

Experţii americani au decretat că nu există suficiente dovezi care să susţină legătura între îndoparea cu suplimente de calciu şi un risc mai redus de fracturare a oaselor (sursa). O femeie sănătoasă nu are nevoie să ia 1.000 mg de calciu pe zi, aşa cum recomandă unii medici. Oameni de ştiinţă din Germania şi Elveţia au descoperit că aceste suplimente de calciu pot face chiar mai mult rău: în cadrul unui grup de 24.000 de adulţi monitorizaţi pe durata a 11 ani, cei care au luat suplimente de calciu au prezentat risc cu 86% mai mare de atac de cord comparativ cu cei care nu luau pastile.

 

În ciuda dovezilor ştiinţifice tot mai abundente referitoare la realitatea din spatele mitului vitaminelor şi suplimentelor alimentare, peste jumătate dintre locuitorii SUA, scrie Time, iau vitamine, minerale sau suplimente nutritive, sub formă de pastile pe care cheltuie aproximativ 12 miliarde de dolari pe an (sursa). Tot mai mulţi medici de peste ocean încep să spună că o alimentaţie sănătoasă va oferi corpului toţi nutrienţii şi toate mineralele de care are nevoie şi că, uneori, a lua prea multe suplimente poate duce la o serie de probleme aparte de sănătate – greaţă, diaree, inflamarea creierului, probleme oculare. Aşa că mai bine o masă sănătoasă, bogată în legume şi fructe, decât un tub de pastile care nu aduc niciun beneficiu corpului, ba dimpotrivă, îi pot cauza probleme. Atenţionarea vizează categoric şi România, unde reclamele la vitamine şi suplimente alimentare ne invadează ecranele (de orice fel), farmaciile şi sfaturile medicilor.

 

Sursa: Time

Foto: Colonial

 

Puteţi citi şi:

Nucile şi longevitatea merg mână în mână

8 tipuri de alimente care-ţi strică inteligenţa

Gătitul ne-a făcut creierul mai mare

„Mâncătorii de carne sunt mincinoşi şi comit crime pasionale”

Cu ce ne hrănim sănătos creierul?

Un om de ştiinţă spulberă magia vitaminelor şi suplimentelor alimentare

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger