Cercetătorii de la Imperial College din Londra au analizat bolnavii cu boli pulmonare cronice din spitalele londoneze și au observat că pacienții cu niveluri scăzute de vitamina C respirau mai greu în zilele în care poluarea atmosferică avea cote ridicate. Concluzia: un regim alimentar bogat în vitamina C poate reduce efectele negative asociate poluării aerului la bolnavii care suferă de afecțiuni pulmonare.
Flickr/zlakfoto
Oamenii de știință londonezi au studiat peste 200 de pacienți internați pentru astm sau pentru afecțiuni pulmonare obstructive cronice și nivelurile de poluare din zilele de dinainte și de după internare, scrie Msnbc.com. Majoritatea aveau vârste cuprinse între 54 și 74 de ani, însă unii subiecți aveau și 18 ani. Mare parte din pacienții analizați erau foști fumători. Cercetătorii au analizat mai ales nivelul pulberilor sedimentabile produse în special prin arderea combustibililor fosili. Rezultatele lor au arătat că, odată cu fiecare creștere cu 10 micrograme per metru cub a acestor niveluri, exista un risc cu 35% mai mare de internări ale oamenilor cu cele două afecțiuni. Riscul s-a dovedit de 1,2 mai mare în cazul pacienților cu niveluri scăzute de vitamina C în organism.
Studiul atestă încă o dată rolul benefic pe care l-ar putea avea antioxidanți precum vitamina C în protejarea organismului de molecule dăunătoare numite “radicali liberi”, care afectează celulele. Aceste molecule se pot forma atunci când agenții poluării aerului pătrund în plămâni, iar dovezile științifice sugerează că ei ar juca un rol important în dezvoltarea afecțiunilor cardiace, a cancerului sau a afecțiunilor respiratorii. Fructele citrice și legume precum broccolu sau spanacul sunt surse bune de vitamina C, despre ale cărei efecte benefice puteți afla mai mult pe Msnbc.
Puteți citi și:
VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: “E-urile” respirate de bucureșteni provoacă sute de morți