Vitamina A ar putea salva viaţa copiilor sub 5 ani

0

Suplimentele cu vitamina A ar putea salva anual 600.000 de vieţi de copii sub 5 ani în ţările în curs de dezvoltare. Experţii britanici şi pakistanezi au analizat 43 de studii implicând 200.000 de copii şi au observat că mortalitatea infantilă se reduce cu 24% dacă cei mici sunt îndopaţi cu vitamina în cauză, la fel cum se reduc şi cazurile de pojar şi diaree.

Organismul are nevoie de vitamina A pentru ca sistemele vizual şi imunitar să funcţioneze corespunzător, scrie BBC News, ea fiind întâlnită în produse precum brânza, ouăle, ficatul sau peştele uleios. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 190 de milioane de copii din întreaga lume cu vârsta sub cinci ani ar avea deficienţă de vitamina A. În ciuda eforturilor de răspândire a lor,  programele de suplimentare cu vitamina A nu ajung la toţi copiii care are nevoie de ea.

În momentul de faţă, capsule bogate în această vitamină sunt distribuite de două ori pe an în cel puţin 60 de ţări, iar cercetătorii de la Universitatea Oxoford (Marea Britanie) şi Universitatea Aga Khan (Pakistan) spun că eforturile trebuie intensificate. Ei au analizat studii care au implicat copii cu vârste între şase luni şi cinci ani şi au comparat ratele îmbolnăvirilor şi ale morţilor între cei care primeau vitamina A şi cei care nu.

Analiza a arătat că suplimentele cu vitamina A reduc mortalitatea infantilă cu 24% în ţările cu venituri scăzute şi medii. Aplicând acest procent la cei 190 de milioane de copii cu deficienţă de vitamina A, cercetătorii au stabilit că suplimentele ar putea salva anual vieţile ale 600.000 de copii. Producerea şi administrarea acestor suplimente costă puţin, iar rezultatele, susţin oamenii de ştiinţă, sunt vizibile după un singur an de administrare.

Foto: Flickr/colindunn


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger