Visul viitorului: alimentarea mașinilor electrice în mers, din drum

1

 

Drumuri electrificate – aceasta este propunerea specialiștilor pentru viitor. Ele ar alimenta mașinile electrice în timpul mersului, făcând inutile bateriile grele din prezent și metoda mai complicată a încărcării. Ideea nu este nouă, însă nu au fost găsite soluții viabile până acum. Dar, pe măsură ce tehnologia înaintează, apar noi propuneri.

 

Soluțiile anterioare presupuneau introducerea unor bobine electrificate în șosea, pentru a se crea un câmp electromagnetic între bobina din șosea și o bobină similară atașată mașinii. Specialiștii au demonstrat, însă, că ideea ar putea funcționa numai în cazul mașinilor parcate, adică staționare, dar în niciun caz nu s-ar putea aplica mașinilor aflate în mers. Astfel că doi cercetători, Masahiro Hanazawa (inginer la Laboratoarele Toyota) și Takashi Ohira (Universitatea Tehnica Toyohashi), s-au pus pe treabă și au venit cu altă propunere: un sistem care să transmită energia electrică între inele de oțel plasate în interiorul cauciucurilor și un disc de metal inserat în șosea.

”Ideea noastră ia în calcul două cauciucuri, care ating mereu suprafața drumului. Am făcut experimentul în laborator și am remarcat că mai puțin de 20% din puterea transmisă s-au pierdut în timpul circuitului de încărcare”, a spus Ohira. Pierderea este mai mare decât cea actuală, pe sistemul cu baterii, dar cei doi cercetători lucrează la îmbunătățirea modelului și vor crea un prototip la scară mică (drum și autovehicule) pentru a demonstra eficiența propunerii lor. Deocamdată, și-au expus ideea în cadrul unui workshop din Kyoto, Japonia.

Cei care i-au ascultat au fost destul de sceptici: unii cercetători au susținut că energia necesară alimentării unei mașini în acest fel ar transforma drumul într-un spațiu pe care ”ar fi mai bine să nu calci”, existând pericolul de electrocutare; plus că implanturile metalice vor produce un câmp electromagnetic atât de puternic, încât va da peste cap frecvențe radio, sisteme electrice și va pune în pericol buna funcționare a multor lucruri. Alți cercetători au fost mai indulgenți și au afirmat că, deși investiția dotării drumurilor cu o asemenea infrastructură ar fi extrem de mare, soluția s-ar putea lua în calcul măcar pentru autostrăzi, iar pe restul drumurilor mașinile să folosească tot bateriile. Până la demonstrarea unei soluții eficiente și nu foarte costisitoare, însă, problema rămâne deschisă.

 

Sursa: New Scientist


Un comentariu

  1. Ma numesc Golea Stefan Florin Leonard, am o varsta de 16 ani, sunt din orasul busteni jud PH, strada independentei nr 24.
    Ma gandesc cu groaza ca luni incepem scoala, eu sunt in casa a9a, si parintii mei nu au posibilitatea de a-mi cumpara rechizite scolare, imbracaminte, incaltaminte, si toate cele necesare pentru un copil care intra acum in clasa a9a la liceu. Lucreaza doar mama la matura pe strada pentru 500 de lei, iar din banii acestia, mama trebuie sa plateasca datoriile la magazine care ne mai dau de mancare pe datorie, si la oamenii care ne mai dau bani imprumut. Iar noi numai ramanem cu nimic, nici macar o paine sa mancam. Tata nu lucreaza, pentru ca a avut un accident la munca, a fost operat la picior de doua ori, are doua tije in picior, a fost dat in somaj, iar acum numai are nici somaj. A fost sa se angajeze la o firma de salubritate, dar a spus ca nu mai are locuri. Iar pe oriunde s-a dus, a avut usile inchise. De aceea, va rog din tot sufletul meu, daca vreti, si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, pentru ca nu avem absolut nimic, si ma gandesc cu groaza ca incep liceul, si nu avem absolut nimic. Nici costum pentru liceu nu am, nici incaltaminte, nu avem absolut nimic. Daca vreti si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti. Va trimit acest mesaj dupa calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si el din cand in cand cu ce poate. Daca vreti sa ma ajutati, va las numarul meu de telefon. Va multumesc! 0731806200 . Str. independentei nr 24, orasul Busteni Poiana Tapului, jud PH. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati. Daca dumneavoastra credeti ca nu este important acest mesaj, aruncati-l. Va multumesc!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger