Visele ne rezolvă problemele

0

Pînă acum nu s-a dat un răspuns satisfăcător la întrebarea: de ce visăm? O nouă teorie cîştigă teren în rîndul psihologilor evoluţionişti.

Deirdre Barret, un psiholog care predă la Harvard Medical School, susţine ideea că visele sunt un mecanism adaptativ care ne ajută să ne rezolvăm anumite probleme. „La anumite întrebări nu reuşim să răspundem prin eforturi logice, care de multe ori se învîrt în cerc. Visele ne oferă soluţii vizuale, „out of the box”, la unele probleme.”

În preistorie, la întrebări precum „cum să mă apăr mai bine de prădători”, răspunsurile pe care ni le dădeam în timpul zilei erau insuficiente, creierul nu avea destule resurse ca să simuleze toate scenariile posibile. În somn, acestea se derulau mai bine, avînd şi o componentă vizuală mai pronunţată. Visele construiau o scurtătură de la problemă la soluţie. Încă mai visăm în scopul supravieţuirii, deşi acum lumea şi problemele noastre sunt mult mai complexe.

Sunt cunoscute cazurile unor oameni de ştiinţă care au văzut în vise soluţiile unor probleme cărora nu le dădeau de cap în timpul gîndirii diurne.

În 1920, Otto Loewi, viitor laureat al Premiului Nobel, a visat un experiment cu broaşte prin care dovedea că impulsurile nervoase sunt transmise chimic şi nu electric, cum se credea în acea vreme.

În 1864, chimistul Friedrich Kekule a descoperit structura moleculei benzenului, după ce a visat o aglomerare de atomi de forma unui şarpe care îşi înghite coada. Descoperirea sa a inaugurat chimia organică modernă.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger