Vinurile de Bordeaux,în pericol din cauza încălzirii globale

0

Celebrele vii din Bordeaux, Fanţa sunt în pericol din cauza încălzirii globale, avertizează experţii, citaţi de AFP.

“Potrivit scenariului pesimist, climatul din Bordeaux, până în 2050, nu va mai favoriza producerea de Cabernet şi Merlot, varietăţile de bază ale vinurilor roşii din regiune”, spune Jean-Pascal Goutouly, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Cercetări Agricole (INRA).

Pentru Bordeaux, schimbările climatice înseamnă temperaturi minime mai ridicate şi secetă în timpul verii. Asta se traduce prin coacerea mai timpurie a strugurilor şi prin lipsa apei într-un stadiu critic din punct de vedere al maturării viţei de vie.

Ca urmare, aroma îşi va pierde prospeţimea, iar vinul nu va mai avea balanţa delicată de aciditate, zahăr şi tanin care îi permite să “îmbătrânească” cu graţie.

În ciuda veştilor proaste, crescătorii de viţă de vie sunt optimişti cu privire la abilitatea de a depăşi provocările. “Dacă schimbările climatice vin repede, va fi dificil. Dacă vin lent, ne vom adapta”, spune Philippe Bardet, crescător de viţă de vie din regiune. “Am supravieţuit filoxerei, ne vom adapta şi la schimbările climatice”, mai spune acesta.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, epidemia de filoxeră a distrus majoritatea plantaţiilor de viţă de vie din Europa, mai ales în Franţa.

“Temperatura medie este scăzută, dar experţii spun că s-ar putea să crească din nou”, adaugă viticultorul.

Valul de căldură din 2003, când temperaturile au depăşit şi 40 de grade Celsius, este un exemplu al provocărilor cu care se vor confrunta viticultorii din Bordeaux mult mai frecvent până la sfârşitul secolului.

Viticultorii au început deja să se adapteze, apelând la clone – variaţiuni în cadrul unui tip de vin – care au fost ignorate în trecut din cauză că se coc prea târziu.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

Este oficial: 2010, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger