Vineri, vă așteptăm la Km. 0 – o expoziție despre Piața Universității

0

tranzit.ro/ Bucureşti vă invită vineri, 30 noiembrie 2012, de la orele 19:00, la deschiderea expoziției “Km 0 – Reprezentare şi repetiție a Pieței Universității”, curatoriată de Raluca Voinea. Expoziția prezintă diferite reflecții asupra Pieței Universității din Bucureşti, văzută ca un “punct zero” al spațiului public din România după 1989.

În timp ce conflictele nerezolvate ale anului 1990, care au transformat Piața într-un loc memorial păreau să se evapore din conştiința publică, la începutul anului 2012 oamenii s-au adunat din nou acolo pentru a-şi striga nemulțumirile şi – deşi aparent doar pentru o perioadă scurtă – ei au recâştigat Piața ca un loc al expresiei libere şi al manifestării atitudinii civice. Cu un viitor încă neclar, cu perspectiva de a fi transformată într-o „menajerie” reglementată, controlată şi supravegheată, Piața Universității rămâne încă un loc cu o semnificație simbolică importantă, mai ales în contextul politic actual, din România dar nu numai.

Abordarea subiectului Pieței Universității într-o expoziție nu reprezintă atât de mult o îndepărtare de la locul acțiunii cât o oportunitate de a prezenta o multiplicitate de perspective prin care gestul artistic poate oferi grile mai puțin polarizante şi mai complexe de interpretare şi de evocare a Pieței. Astfel, aceasta nu este doar „kilometrul zero al democrației” sau un „punct zero” din care proteste sociale pot porni dar şi un spațiu în care să imaginăm noi relații între indivizi şi corpul social sau între cetățeni şi statul care îi reprezintă.

„Km. 0. Reprezentare şi repetiție a Pieței Universității” prezintă lucrări realizate ca reflecții asupra Pieței, documentații ale unor performance-uri realizate deja în Piață sau lucrări noi, realizate special pentru expoziție. În timpul vernisajului, între orele 19:30-20:30, în cadrul instalației ei „Nimic nu durează, dar nici nu trece”, Alexandra Pirici va realiza un performance împreună cu Bogdan Drăgănescu, Mădălina Dan, Jean Lorin Sterian, Vlad Basalici.

Participanți: Vlad Basalici, studioBASAR, Larisa Crunțeanu, Laurențiu Gâlmeanu, Bogdan Ghiu & Octav Avramescu & studenți ai Universității de Arte Bucureşti, Mihai Mihalcea, Dan Perjovschi, Vlad Petri, Alexandra Pirici, David Schwartz & Mihaela Michailov, Emanuel Vasiliu şi alții.

Expoziția va putea fi vizitată în luna decembrie 2012 pe bază de programare la adresa [email protected] iar în perioada 8 ianuarie – 28 februarie 2013 va fi deschisă pentru public de joi până sâmbătă între orele 14:00-18:00.

O serie de conferințe, dezbateri şi alte evenimente vor însoți expoziția pe parcursul acesteia.

Expoziția „Km. 0” face parte din programul „Ficțiune, retorică şi fapte”, dezvoltat de tranzit.ro în 2012-2013.

Asociația tranzit.ro a fost înfiinţată în 2012 la inţiativa Fundaţiei ERSTE, devenind astfel a cincea membră a tranzit.org, o reţea de organizaţii independente, non-profit din Austria, Republica Cehă, Ungaria şi Republica Slovacă.

tranzit.ro are particularitatea de a fi ea însăşi o reţea ce activează în trei spaţii permanente din oraşele Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Printr-un spectru larg de activităţi, experimentînd diferite metodologii de lucru şi colaborare, tranzit.ro doreşte să se instituţionalizeze ca platformă inovatoare dedicată artei contemporane.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger