Vikingii Groenlandei au dispărut din cauza schimbărilor climatice?

2

Deşi schimbările climatice par să fie o problemă a modernităţii, o nouă cercetare realizată în Groenlanda sugerează că prăbuşirea la 1350 d.Hr. a unei colonii de vikingi veche de câteva secole ar fi putut fi cauzată de scăderea temperaturilor şi de creşterea stratului de gheaţă marină. Autorii cercetării sugerează că dispariţia acestei comunităţi este exemplul istoric al unei societăţi care nu a reuşit să se adapteze schimbărilor climatice.

Noul studiu, realizat de Sofia Ribeiro de la Universitatea din Copenhaga, care lucrează în prezent la Geological Survey of Denmark and Greenland, s-a axat pe Golful Disko din vestul Groenlandei şi a folosit date privind sedimentările marine pentru a reconstrui schimbările climatice din ultimii 1.500 de ani. Evenimentele petrecute în această perioadă au inclus şi instalarea coloniştilor nordici conduşi de Erik cel Roşu – vechii scandinavi – în anul 985. Aceştia au călătorit la nord de Golful Disko, un loc principal de vânătoare de morse şi foci. La acea vreme, condiţiile climatice erau relativ blânde şi favorabile coloniştilor vikingi, însă dispariţia lor în 1350 a fost subiectul unor dezbateri îndelungate.

Rezultatele noii cercetări arată însă că vechea colonie s-a confruntat cu apariţia unor condiţii mai aspre, cu temperaturi mai scăzute şi strat de gheaţă marină îngroşat, aproape de momentul dispariţiei sale. Coloniştii vikingi erau mândri că sunt europeni, fermieri şi creştini, aşa că nu au adoptat niciodată tehnicile de supravieţuire şi vânătoare ale băştinaşilor, spune autoarea cercetătrii, ceea ce înseamnă că schimbările climatice le-au cauzat probleme semnificative, răsfrânte şi asupra animalelor domestice. Dificultăţile în materie de agricultură i-ar fi obligat să se bazeze pe resursele marine, însă intensificarea stratului de gheaţă marină ar fi avut un mare impact asupra focilor migratoare şi ar fi blocat rutele de comerţ cu Europa. “Avem probabil o lecţie importantă de învăţat din colapsul Norse (termen folosit pentru a desemna vechii scandinavi)”, spune Sofia Ribeiro, “o lecţie de adaptare, de a fi capabili să ne ajustăm valorile şi stilul de viaţă atunci când vremurile se schimbă. Aceasta este o provocare cu care ne confruntăm astăzi ca şi societate”.

Sursa: Science Daily

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger