Viitorul oraşelor: bănci şi pubele inteligente

0

Bench-e sunt noile bănci ce vor fi montate curând în oraşul Boston şi care vor revoluţiona mobilerul urban. Concepute de trei inginere de la MIT Media Lab, băncile inteligente vor fi prevăzute cu prize alimentate solar, unde trecătorii îşi vor putea încărca telefoanele mobile sau tabletele. De asemenea, băncile se vor conecta la internet wireless, pentru a oferi informaţii despre împrejurimi, cum ar fi date despre calitatea aerului.

 

smart-furniture

 

Bench-e, concepute în cadrul laboratorului Changing Environments, vor duce la un alt nivel felul în care înţelegem mobilierul urban; astfel, băncile nu vor servi doar odihnei, ci şi alimentării cu energie a gadgeturilor şi informării. “Vrem să updatăm oraşele pentru generaţia noastră. Mergem de colo-colo şi telefoanele ni se descarcă o dată la cinci minute. Aşa că pentru noi e important să putem încărca de oriunde şi să rămânem conectaţi unii la ceilalţi,” spune pentru Yahoo Tech Sandra Richter, una dintre inventatoarele noilor bănci. 

Tendinţa de a folosi tehnologia pentru a crea obiecte de mobilier urban inteligente şi multifuncţionale câştigă din ce în ce mai mult teren în marile oraşe. Pe lângă băncile inteligente şi sistemele inovatoare de iluminat stradal, cum ar fi copacii ce ar putea înlocuii stâlpii tradiţionali sau felinarele alimentate prin sport, numeroase iniţiative încearcă să upgradeze coşurile de gunoi din oraşe. În Finlanda, de pildă, este deja folosit sistemul Enevo , prin care pubelele sunt dotate cu un sistem ce permite monitorizarea colectării gunoiului. Astfel, odată înregistrată electronic ultima colectare, se poate estima exact data la care pubelele vor fi din nou pline. De asemenea, University of Washington a introdus un sistem inteligent de colectare şi reciclare a gunoaielor: chioşcuri alimentate cu energie solară unde, odată strânse gunoaiele, ele sunt reciclate şi compostate. Aceste chioşcuri sunt programate să trimită mesaje text atunci când trebuie golite. Astfel, universitatea poate colecta cu 500% mai mult gunoi şi reduce numărul colectărilor de patru sau cinci ori, cu un consum de energie scăzut.

Nici billboard-urile publicitare care împânzesc oraşele nu scapă revoluţiei tehnologice. Un exemplu de îmbunătăţire a billboardurilor vine de la Universitatea de Inginerie şi Tehnologie din Peru, ai cărei studenţi au creat un panou publicitar care curăţă aerul poluat. Într-o singură zi, un astfel de billboard poate purifica circa 100.000 de metri cubi de aer, echivalentul aerului purificat de 1.200 de copaci. Primul astfel de billboard a fost montat experimental în oraşul Lima, în apropierea unui şantier de construcţii deasupra căruia plutea, de obicei, un nor de praf. Într-o săptămână, panoul a purificat 500.000 de metri cubi de aer, filtrând praful, bacteriile şi diferitele particule dăunătoare.

Până vom vedea în România primele mostre de mobilier inteligent funcţional, va trebui însă să ne stăpânim nervii în faţa unor proiecte de reamenajare costisitoare şi ineficiente: mobilier de proastă calitate, la suprapreţ, pubele insuficiente şi neglijate, ghivece cu copăcei chinuiţi ş.a.m.d.

Sursa: Business Insider

Puteţi citi şi:

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger