Viitorul industriei petroliere. Nanotehnologie medicala pentru petrol „neconventional”

3

Campurile petroliere considerate epuizate dupa extragerea petrolului care curge la liber inca gazduiesc cantitati mari de combustibil, probabil de doua ori mai mult decat se extrage in mod conventional, estimeaza specialistii. Nanotehnologia dezvoltata pentru diverse aplicatii medicale ar putea interveni insa pentru a exploata si rezervele la care nu se poate ajunge.

Potrivit estimarilor, doar in Statele Unite cantitatea de petrol ramasa in campurile epuizate prin metode conventionale s-ar situa „la cel putin 360 de miliarde de barili”, spune Iraj Ershaghi, inginer in domeniul petrolier la Universitatea din California de Sud, pentru publicatia Newscientist. Petrolul se lipeste de granulele din rocile sedimentare la fel ca grasimile de o tigaie sau ramane inchis in mici structuri poroase din aceste roci, departe de locul de captare, ceea ce il face dificil de extras.

Tehnicile actuale includ extractia de mostre din sol ce ofera o harta detaliata pe o suprafata mica si imagistica seismica, folosita pentru realizarea unei harti generale a intregului camp petrolier. Rezultatele sunt asemanatoare cu cele obtinute de medici atunci cand fac biopsii, respectiv radiografii. In imagistica medicala, nanoparticulele captusite cu anticorpi se ataseaza de celulele canceroase, oferind o noua modalitate de a le evidentia prezenta, asa ca nanotehnologia ar putea fi folosita si pentru localizarea si exploatarea petrolului la care nu se poate ajunge.

Cercetatorii au inceput deja sa probeze acest scenariu. De exemplu, din 2008 incoace, Advanced Energy Consortium, de la Universitatea din Texas, Austin, sprijinit de 10 companii petroliere, a investit 30 de milioane de dolari in cercetarea unor asemenea aplicatii. Primul pas inspre exploatarea completa a unui camp petrolier este stabilirea cu precizie a locului in care se afla petrolul ramas. Companiile petroliere improasca deja jeturi de apa prin campurile petroliere pentru a recupera o parte din reziduurile „incapatanate”, iar cercetatorul James Tour, de la Universitatea din Houston, Texas, crede ca daca aceste jeturi de apa ar fi imbibate cu nanoparticule, ar putea identifica exact locul in care se afla petrolul ramas neexploatat.

Cercetatorul american a proiectat nanoparticule prevazute cu un strat de polimeri solubili in apa pentru a le impiedica sa se uneasca in cocoloase si pentru a se asigura ca nu devin prea mari pentru a patrunde in porii rocilor. In plus, aceste nanoparticule sunt prevazute si cu o serie de compusi care fac deliciul hidrocarburilor si pe care petrolul le indeparteaza atunci cand nanoparticulele dau de zacaminte importante. „Daca recuperezi nanoparticulele si ele nu mai au nici una dintre aceste chimicale, atunci stii ca au vazut o gramada de petrol”.

Un alt cercetator american, Ayusman Sen, de la Pennsylvania State University, spune ca nu este nevoie insa ca nanoparticulele sa fie pompate sub presiune. Cele proiectate de el se imprastie prin apa sarata creata in mod natural intr-un camp petrolier si apoi in rocile poroase, pentru a localiza petrolul, fiind captusite la randul lor cu compusi chimci absorbiti de hidrocarburi. Cu toate acestea, dupa recuperarea lor, este imposibil de stabilit deocamdata locul in care nanoparticulele dau piept cu petrolul. Dar desi aceasta tehnologie se afla in stadiu incipient, ea ar putea asigura pe viitor un nou boom al industriei petroliere.

Foto: Flickr/Walt Hubis

Tags:3 comentarii

  1. Poate ca in loc sa cheltuie $30 mil. pt cercetarea unei astfel de tehnologii mai bine investeau in gasirea unor combustibili alternativi sau perfectionarea sistemelor deja existente.

    …my 2 cents

  2. Dom’lor, petrolul e pretios nu numai ca sursa de combudtibil dar si ca sursa de carbon pentru produse vitale cum ar fi materiale plastice, fibre pt. industria textila, antidaunatori, etc. Imaginati-va lumea fara astfel de produse: ar fi ceva la nivelul anilor 1850. Si, oricat de mari ar fi rezervele de petrol, ele sunt epuizabile.De aceea, sursele de energie alternative se impun. Iar singurele resulse alternative eficiente in momentul de fata sunt energia hidroelectrica si energia nucleara. Din pacate, fundamentalismul environmnent-tembelist se opune categoric energiei nucleare, cu sprijinul disimulat al companiilor petroliere. Concluzia: sa protejam padurile si PETROLUL; sa nu ne temem de energia nucleara!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger