Viitorul grădinilor zoologice

0

“Bine aţi venit la grădina zoologică 100% robotizată din San Francisco! Cele mai avansate animale robotizate, venite tocmai din Silicon Valley. Tocmai a sosit un model nou de tigru”. Cam aşa ar putea să sune în anul 2060 anunţul de promovare al unei grădini zoologice. Un grup de 21 de specialişti în domeniu s-a întâlnit săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe organizate în Buffalo, New York, şi a prefigurat, printre altele, şi un posibil viitor al grădinilor zoologice.

Cum robotica se infiltrează în fiecare aspect al vieţii umane, de la aspiratoare automate, la sisteme inteligente de operare, a spus biologul Michael Noonan, care studiază modul în care reacţionează oamenii şi animalele, nu va dura mult până când ea va pătrunde şi în lumea grădiniilor zoologice. Părerile privind succesul unui asemenea fenomen au fost însă împărţite în cadrul conferinţei. Unii şi-au exprimat entuziasmul, alţii au spus că oricât de reale ar urma să pară modelele animale, oamenii nu-şi vor manifesta interesul faţă de ele. În orice caz, nu s-a ajuns la un consens în această privinţă.

Trecând la lucruri mai palpabile, alt participant la conferinţă a spus că, după amplificarea progreselor ştiinţifice în materie de creier, vizitatorii vor putea arunca un ochi în gândurile animalelor cu ajutorul unui dispozitiv de descifrare a undelor cerebrale, în timp ce alţi specialişti au afirmat că tehnologia clonării va ajunge atât de avansată, încât va permite aducerea la viaţă a unor animale dispărute. Nu a dinozaurilor, poate a unor animale care au dispărut mai recent şi pentru care încă s-ar mai găsi habitate şi nişe ecologice şi animale care au ajuns extincte din cauza activităţii umane. Poate aşa omenirea şi-ar mai spăla din păcate.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au la dispoziţie mostre de ţesut de la păsări dodo, porumbei călători, mastodonţi (mamifere asemănătoare cu elefantul), mamuţi, de la o specie înrudită cu zebra sau de la un carnivor marsupial botezat “lupul tasmanian”, care a dispărut în anii ’30. În această privinţă, unii specialişti sunt de părere că, doar dacă oamenii au capacitatea de a aduce la viaţă animale extincte, asta nu înseamnă că trebuie să o şi facă, mai ales că unele dintre aceste specii nu ar avea condiţiile unui trai adecvat, în timp ce alţii sunt de părere că animalele nu ar trebui înviate doar ca simple curiozităţi.

Totodată, participanţii la conferinţă au discutat şi schimbări pe termen scurt în domeniul lor. Una dintre cele mai importante, spre care se îndreaptă acum grădinile zoologice, este păstrarea acelor animale cărora le pot fi asigurate condiţii climatice adecvate şi spaţiu suficient. Asta înseamnă să nu mai existe urşi polari în Florida şi să se asigure mai mult spaţiu pentru elefanţi şi girafe. Astfel s-ar reduce numărul în creşte de animale care au ajuns “semi-sălbatice”, fenomen întâlnit mai ales în Europa (caii de la Letea sunt un bun exemplu), pentru că trăiesc pe mici suprafeţe de pământ la confluenţa unor regiuni locuite de oameni.

 

Sursa: InnovationNewsDaily

Foto: Flickr/meddygarnet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger