”Viitorul Europei este negru”: Mama-activistă care s-a pus cu Monsanto și a câștigat

18

Două mame din Argentina au traversat oceanul pentru a ne avertiza că organismele modificate genetic sunt otravă pentru sănătate. Dacă vom permite cultivarea lor în România, susțin ele, vom avea de-a face cu multe cazuri de cancer, leucemii și malformații, ca America Latină. Argentina e o mare de soia modificată genetic, spune Sofia Gatica, cea care și-a pierdut fiica din cauza insuficienței renale și care nu s-a lăsat până nu a aflat de ce mor copii în cartierul ei, Ituzaingo.

 

de Roxana Bucată

 

Activista, invitată la Marșul pentru Hrană Bună de la București, s-a mirat că în România protestele se fac cu acordul autorităţilor, în condițiile în care ea a câștigat mai multe bătălii împotriva cultivatorilor de OMG-uri doar ieşind în stradă împreună cu alte mame.

Premiată anul acesta pentru eforturile sale de a schimba în bine viaţa argentinienilor afectaţi de companii multinaţionale din domeniul biotehnologiei, precum Monsanto, Sofia Gatica are la activ 12 ani de rezistenţă. “Am pornit la luptă pentru că ne-au omorât copiii şi i-au contaminat pe cei pe care îi avem. În 2001, fiica mea a murit de insuficienţă renală, iar o persoană nu poate accepta moartea unui copil. Am început să investighez de ce a murit fiica mea și copiii altor vecini, pentru că, în zona unde locuiesc, multor mame li s-au trimis copiii acasă în cutii albe. Am început să analizez ce anume ne îmbolnăvea. Am mers din ușă în ușă şi am întrebat ce boli aveau ceilalți copii”, povesteşte Sofia pentru Think Outside the Box.

Cercetarea ei s-a limitat la patru blocuri din cartierul Ituzaingo, aflat la periferia oraşului Cordoba, un cartier înconjurat pe trei laturi de culturi de soia modificată genetic. Ea a identificat 70 de cazuri de cancer. Mai multe mame i s-au alăturat şi au descoperit în tot cartierul 300 de cazuri de cancere, leucemii, malformaţii, copii fără maxilare sau cu craniu incomplet, doar cu un deget sau cu şase degete, alţii fără diafragmă şi cu toate organele în partea de sus a toracelui. Unii erau încă în viață, mulți însă muriseră. “Avem o familie în cartier al cărui copil a murit la 30 de ani cu 23 de tumori, dintre care două la cap. Sora lui avea 27 de ani şi, când a venit la noi acasă, ne-a spus că nu se simțea bine, dar nici nu voia să meargă la medic, de frică să nu i se spună că are cancer. I-au detectat tumori. A murit”, spune Sofia.

Autorităţile regionale au încercat să ascundă cercetarea pe care aceasta a făcut-o, astfel încât oamenii din cartier au ieşit în stradă. “Am ieșit în stradă și am cerut autorităților să realizeze ele studii. Pentru că noi le plătim salariul, să facă ce credem noi că e bine pentru oameni. Autoritățile au fost nevoite să facă studii, pentru a vedea de ce ne îmbolnăvim”, explică activista argentiniană.

 

Mamele din Ituzaingo. Foto: Vimeo.com

 

Primul dintre studii a fost întocmit în 2002, iar autorităţile au anunţat că oamenii din Ituzaingo sunt la fel de sănătoşi ca cei din alte cartiere. Locuitorii au protestat din nou în stradă şi au cerut un nou studiu. A doua cercetare a fost realizată în 2005  de către un medic, care a concluzionat că zona este nelocuibilă, însă acesta nu a fost crezut, în asbența unor studii publicate. În 2007, Organizaţia Panamericană pentru Sănătate a realizat un al treilea studiu care arăta că oamenii de acolo nu sunt contaminaţi, iar ultimul studiu a fost comandat de preşedinta Argentinei în 2009. Acesta a fost finalizat acum şase luni şi arată că 33% din populaţia totală a cartierului, în total 5.000 de oameni, mor din cauza tumorilor, iar 80% dintre copii au substanţe chimice în sânge.

Mai departe, preşedinta Argentinei a cerut investigaţii pentru a determina cât de dăunător este glifosatul sănătăţii – glifosatul este principalul ingredient al Roundup, un erbicid produs de Monsanto. Acesta era pulverizat din aer peste culturile care începeau la trei metri de ultima locuinţă din Ituzango. Pesticidele erau împrăştiate, astfel, şi peste locuinţe, întrucât nu exista o zonă de protecţie. Cercetarea a fost realizată de CONICET, organizaţia oamenilor de ştiinţă din Argentina. “Ei au spus că nu este dăunător. Dar un cercetător independent, medicul Andres Carrascos,  a demonstrat că glifosatul produce malformații la amfibieni, care se aseamănă cu oamenii, iar cine spune că nu e adevărat ar trebui să-l testeze pe el într-un laborator”, e de părere Sofia, despre protestele căreia puteți urmări un scurt filmuleț aici.

“Prin lupta noastră am reușit interzicerea împrăștierii de pesticide la o distanță de mai puțin de 2.500 de metri în aer și la sol.  Întrucât în cartier oamenii sunt foarte bolnavi, am reușit și interzicerea însămânțărilor în această zonă”, povesteşte mama activistă din Argentina.

Cum însă cultivatorii nu au fost controlaţi, pesticidele au fost în continuare pulverizate peste cartier. Prin urmare, locuitorii au atacat în instanţă trei cultivatori de soia modificată genetic: “Sentința s-a dat acum două luni și s-a spus că împrăștierea de pesticide este o infracțiune. Orice agricultor care împrăștie pesticide în apropierea școlilor, a cursurilor de râu sau în apropierea zonelor rezidenţiale poate ajunge la închisoare. Dar procesul n-a fost favorabil pentru noi. Pentru că cel care îmbolnăvește oameni și îi omoară ar trebui să ajungă la închisoare, iar lor le-au dat doar muncă în folosul comunității”.

Pe parcursul luptei împotriva corporaţiilor, Sofia şi alte mame din Ituzango s-au unit într-o organizaţie înfiinţată acum doi ani. La început erau 16 membri, acum mai sunt doar şapte. Unele mame au renunţat din cauza presiunilor, altele pentru că este mai comod să stai acasă decât să ieşi în stradă. Protestatarii din cartier vor continua, cu toate acestea, lupta şi vor recurge la organisme internaţionale, intenționând să-i dea în judecată pe funcţionarii care au ascuns dovezile potrivit cărora argentinienii sunt otrăviţi încet, dar sigur, cu pesticide. “Cel mai grav, atât în America Latină, cât și în Europa, este faptul că cercetătorii sunt fie de partea guvernelor, fie de partea multinaționalelor, iar multinaționalele ne impun ceea ce trebuie să mâncăm”, spune Sofia.

Lupta noastră nu este contra, ci pro. Noi ne apărăm drepturile și prevenim oamenii că organismele modificate genetic și glifosatul sunt otrăvitoare. Suntem în UE pentru că nu vrem să se întâmple aici ce s-a întâmplat și în America Latină, unde vedem consecințele – copii morți. Aici se va întâmpla la fel dacă veți continua să importați soia din Argentina. UE importă soia din Argentina, animalele o mănâncă, apoi oamenii mănâncă animalele. Viitorul Europei este negru. Vor fi copii cu malformații, oameni bolnavi de cancer și leucemii. Este dovedit științific efectul glifosatului asupra sănătății.

Războiul Sofiei nu a fost unul uşor de-a lungul anilor. A fost ameninţată cu arma să renunţe la proteste, iar poliţia i-a spus că nu o poate ajuta pentru că nu a putut identifica persoana care i-a pus arma la tâmplă. Apoi, au înceut telefoanele. Activista a fost ameninţată că, din trei copii, va rămâne cu doi. Poliţia i-a instalat un dispozitiv de detectare pe telefon, dar în urma a doi ani de urmărire a telefoanelor i s-a spus că nu i se poate comunica identitatea celui care o sună, aceasta fiind o informaţie confidenţială. Apoi a fost obligată, în condițiile în care la ușa sa se aflau 15 patrule de poliţie, să spună că poliţia nu îi protejează pe cultivatorii de soia. A refuzat să facă acest lucru și, drept urmare, a fost dusă, împreună cu alte două colege, în lanul de soia şi lăsată acolo. “Mi-e frică pentru copiii mei. Pentru mine nu mi-e frică pentru că știu că apăr dreptatea, iar dacă pățesc eu ceva nu contează, dar să nu se atingă de copiii mei”, spune Sofia.

În urma procesului s-a interzis însămânțarea de soia, astfel încât agricultorii au vândut terenurile oamenilor din zonă. Aceştia au început să îşi construiască locuinţe şi să se instaleze pe terenurile contaminate. “Ei nu vor pierde niciodată bani. Cea mai gravă problemă este că guvernul se află în complicitate cu multinaționalele. Dacă guvernul vede că oamenii sunt bolnavi, de ce vor să țină Monsanto în țară?”, se întreabă Sofia retoric.

 

Puteți citi și:

Organismele modificate genetic ne îmbolnăvesc sau ne scapă de foame?


18 comentarii

 1. Din nefericire, adevarul este ca nu stim suficiente lucruri despre OMG. Si majoritatea populatiei nu are cum sa stie si sa inteleaga pentru ca nu este pregatita pentru aceasta.

  Ceea ce fiecare dintre noi rationam este faptul ca modificarile sau chimicalele aduse culturilor ne pot dauna.

  Sanatate!

 2. 1. Am inteles ca este vorba de chimicale, probabil pesticide, administrate culturilor de soia, modificate genetic. Ptr. o informare completa, cred ca era necesare mai multe elemente relevante: A. consecintele dramatice, expuse de aceasta doamna se datoreaza exclusiv faptului ca cartierul a fost infestat cu acest glyphosate? B. este posibil insa ca acesta sa faca parte obligatoriu din tratamentele administrate soiei modificate genetic.
  Din corpul acestui articol, nu reiese ca plantelele modificate genetic, indubitabil ar conduce la astfel de consecinte.

  2. Ptr. ca centru de greutate al atentiei si atitundini active a opiniei publice ro. sa se mute de la casatorii, adultere, divorturi, operati estetice, samd, cred ca se impune prezentari, cat mai bine documentate si fundamentate, in limitele posibilitatilor.

  • OMG au nevoie de ierbicide, pesticide, fungicide, altfel nu pot supravieţui. Organisme mult mai robuste, adaptate timp de milioane de ani le-ar lua locul. De aici şi modelul de afaceri al Monsanto: faci un organism modificat genetic care nu poate supravieţui fără chimicale brevetate şi îţi asiguri automat o piaţă pentru aceste chimicale. Costurile sunt probabil mai mici faţă de culturile tradiţionale, deci obligi fermierii să cumpere de la tine sau să iasă de pe piaţă.

   Marea bătălie este pentru eliminarea etichetării obligatorie a OMG sau a produselor care conţin OMG (carne de vită care a consumat soia mg).

   Norocul nostru este că odată abandonate aceste mizerii, culturile se sălbăticesc şi revin la normal, orice ar însemna acest “normal” (poate să însemne şi mutaţii, însă mutaţiile produse natural sunt normale).

   • Prietene, folosesti cuvantul “oblig” in mod abuziv si eronat. Nimeni nu “obliga” fermierii sa cumpere de la el, e o decizie economica daca vrea un pret mai mic sau nu. Adevarata lupta ar trebui sa fie doar in directia etichetarii, iar consumatorii vor decide singuri daca vor un pret mai mic si un risc mai mare sau invers.

 3. organismele modificate genetic sunt manipulate pentru a rezista la insecticidele puternice produse tot de catre monsanto. fermierii care trec pe omg sunt obligati sa cumpere atat semintele (plantele fiind sterile), cat si chimicalele necesare. pericolele se extind mai departe de atat: sarcina juridica a polenului, efectul furajelor asupra sanatatii animalelor si a consumatorului final etc.

 4. ,,nu se simțea bine, dar nici nu voia să meargă la medic, de frică să nu i se spună că are cancer.”De ce sunt atatia oameni care se tem mai mult de cuvantul cancer decat de cancer?

 5. Poate pentru ca este folosit in mod abuziv, inlusiv de catre medici, adus in discutii inainte de orice investigatie serioasa sau orice optiune de alt diagnostic.

 6. Pingback: Studiu: Porumbul modificat genetic de la Monsanto cauzează cancer | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Si ca un corolar al celor spuse de voi mai sus, intrati pe pagina de Romania a lui monsanto(institutia diavolului) si o sa observati cu surprindere ca in epoca internetului, cand fiecare firma sau persoana are adresa de mail, acestia nu detin o astfel de adresa publica.Nici firma in sine , nici diversii directori de departamente.Daca stiti sa cititi in astfel de amanunte probabil ca nu e de mirare ca nu dispun de adresa de mail.Din pacate monsanto este si in Romania si din pacate cu sprijinul unor romani avizi de bani isi promoveaza produsele otravite si pe piata noastra.Sper din tot sufletul ca fiecarui copil al fiecarui angajat al monsanto de Romania Sa-i creasca 2 capete si 3 maini .

 8. Tot eu sunt ca nu ma pot abtine: astia de la monsanto ne cred dobitoci.Nu neg, au dreptate din moment ce ne hranim cu omg (oh my god, ce-am ajuns sa maninc) si o tin langa pe a lor ,ca vezi doamne noi suntem prosti si ei destepti.Au chiar si un birou unde te tin la curent cu cine sunt jegosii de mutanti umani care indraznesc sa-i dea pe ei in judecata si ne prezinta niste explicatii sofisticate cum ca vezi Doamne ei sunt niste mielusei.Dar sunt asa de retarzi astia de la monsanto ca nu realizeaza ca fara foc nu iese fum.Cine naiba s-ar mai lua de ei daca toate erau bune si frumoase? dar mor copii, si vreti sa stiti ceva? Asta este si scopul de fapt.Reducerea populatiei, altfel de unde dracu atata susutinere guvernamentala si nesimtire in comunicatele linistitoare ale lui monsanto.Sa ma iertati , poate ca sunt cam incoerent dar astia de la monsanto ma scot efectiv din minti cu tonul lor candid cu care nu recunosc nici una din acuzatiile aduse.Ce-ar fi sa le dam sa manance din porumbu’ lor?

 9. Pingback: Monsanto bate la ușă. Lecția României de la fermierii americani | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: Explode the Romanian Garden! | Eruptie Anticoruptie

 11. Pingback: “Legea Monsanto”, primită cu dispreț în Argentina | TOTB.ro - Think Outside the Box

 12. Pingback: Cancer, leucemii și malformații – boli aparute in urma consumului de organisme modificate genetic (OMG) « Saccsiv's Weblog

 13. Pingback: Cancer, leucemii și malformații - boli aparute in urma consumului de organisme modificate genetic (OMG) | Alimentaţie sănătoasă fără E-uri

 14. Pingback: Cancer, leucemii și malformații – boli aparute in urma consumului de organisme modificate genetic (OMG) « Nogovernment's Blog

 15. Pingback: Peru a dat legea care interzice organismele modificate genetic | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger