Viitorul energiei eoliene aparţine turbinelor inteligente

0

Energia solară şi cea eoliană sunt piloni de bază ai viitorului energetic curat al omenirii, alături de alte tipuri de energie verde, astfel că ştiinţa caută mereu noi metode de a le exploata (în sens pozitiv) la maxim. Progrese foarte mari au fost făcute, în cazul acestor tipuri de energie, când vine vorba de tehnologia implicată în obţinerea lor. Şi lucrurile nu se opresc aici.

 

 

În cazul turbinelor eoliene, tehnologia avansează foarte rapid: în curândnu doar telefoanele din buzunarele noastre vor fi (tot mai) inteligente. De la dimensiuni care să confere mai multă productivitate, la poziţionare mai bună, de la îmbunătăţirea eficienţei cu ajutorul unor modele computerizate la noi invenţii în materie de componente – toate acestea au adus turbinele eoliene în lumina reflectoarelor. În prezent, o turbină modernă, de ultimă oră, este împânzită de senzori şi conectată la programe computerizate capabile să optimizeze orice operaţiune, în orice condiţii.

Însă oamenii de ştiinţă nu se mulţumesc cu atât: un nou tip de turbină, turbina inteligentă, va ieşi pe piaţă. Avantajul ei va fi că va putea funcţiona şi în momente în care turbine de generaţie mai veche de turbine ar fi trebuit oprite pentru o perioadă de timp. Interesul ştiinţei în dezvoltarea unor turbine cât mai inteligente şi mai productive nu este doar un pariu cu tehnologia: potrivit estimărilor specialiştilor, energia eoliană este pe punctul să devină mai eficientă, inclusiv din punct de vedere al costurilor, decât gazul natural, iar acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii 20 de ani.

 

Sursa: Technology Review, TH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger