Viitorul e din ce în ce mai previzibil

1

 Scriitorul Isaac Asimov a dezvoltat în cărțile sale conceptul psihoistorie – prezicerea, pe baze științifice, a evenimentelor sociale. Încă nu e la nivelul imaginației lui Asimov dar psihoistoria a început deja.

 

 

Song Chaoming, cercetător la Northeastern University din Boston, a elaborat un algoritm care analizează datele de pe telefonul mobil al cuiva și prezice cu o acuratețe de 93% unde se va afla persoana respectivă în orice moment al zilei. Ceea ce e și mai impresionant e că predicțiile s-au dovedit adevărate la nu mai puțin de 50 000 de indivizi.

Viețile noastre devin deci din ce în ce mai tipizate. Astfel de previziuni pot fi deocamdată utilizate în prezicerea epidemiilor, cum a demonstrat un coleg al lui Chaoming, Alessandro Vespignani, care a creat un program ce divizează lumea în sute de mii de pătrățele, ca o tablă gigantică de șah, și folosindu-se de predicțiile lui Chaoming determină cu precizie traseele epidemiilor și punctele de vîrf ale acestora. În 2009, cînd a fost o epidemie de gripă H1N1, Vespignani a prevăzut cu o săptămînă înainte punctele de vîrf ale gripei.

Boleslaw Szymanski de la Rensselaer Polytechnic Institute din New York studiază cum își schimbă societățile mentalitățile. Pe baza rețelelor de oameni simulate el poate prezice momentul cînd o minoritate angajată în schimbarea unui mod de gîndire poate să-i convertească pe ceilalți la felul lor de gîndire. În curînd, folosind date de pe Facebook și Twitter, acest tip de predicții va putea fi aplicat și în lumea reală.


Un comentariu

  1. Predictibilitatea este, de cele mai multe ori, o chestiune pozitiva, care confera o oarecare siguranta fiecarui individ. Faptul ca cei mai multi oameni fac aceleasi lucruri nu este ceva specific timpurilor noastre; este mai degraba ceva specific oamenilor, in general, inca din cele mai vechi timpuri stabilirea intr-un loc fortandu-i sa repete majoritate activitatilor zi dupa zi. Cu toate acestea, doar cei care ies din tiparele obisnuite ies si in evidenta si raman in istorie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger