Viitorul e al roboților care se hrănesc organic și merg la toaletă

0

Proiecte ca EcoBots, care creează roboți ce-și extrag energia din celulele microbilor, sau ca cel prin care NASA își hrănește anumiți roboți spațiali cu tot felul de combustibili extrași din microorganisme sunt din ce în ce mai frecvente. S-ar părea că roboții viitorului vor fi în același timp și niște buni reciclatori, atâta vreme cât funcționarea lor va depinde de folosirea unor surse de energie organice, cum ar fi reutilizarea deșeurilor umane.

”Roboții care se hrănesc cu biocombustibili pot găsi suficiente resurse aproape oriunde. Peste tot pe Pământ există materie organică – frunzele și solul pădurilor sau chiar deșeuri umane, cum sunt urina și fecalele,” se pronunță John Greenman, microbiolog la Bristol Robotics Laboratory, referitor la dieta verde pe care ar trebui să o aibă roboții viitorului. Începând cu 2002, laboratorul unde lucrează a creat mai multe modele de roboți alimentați din diverse surse organice: primul EcoBot (2003) era alimentat prin descompunerea bacteriei E. coli, iar modelul din 2005 a fost upgradat cu anumiți microbi care să poată descompune muște moarte, cochilii și mere stricate.

Cel mai nou EcoBot (2010) poate, de altfel, să-și elimine propriile resturi ”digestive”, astfel încât numărul microbilor potențial dăunători tinde spre zero. ”EcoBot III (foto) își colectează singur mâncarea și apa din natură. Performează sarcinile pe care i le trasăm noi, iar la sfârșitul zilei se debarasează de propriile deșeuri. Face, literal, caca, în tăvița personală,” spune Ioannis Ieropoulos, unul dintre ”părinții” lui EcoBot al III-lea.

Unul dintre principalele avantaje care rezultă din folosirea biocombustibililor pentru alimentarea roboților este abundența resurselor. Un astfel de EcoBot poate trăi cam 20-30 de ani hrănindu-se doar cu celule microbiene, iar aceste celule sunt extrem d eprolifice. De altfel, această idee a și atras susținere financiară, Fundația Bill & Melinda Gates oferind o finanțare substanțială echipei EcoBot la finalul anului trecut. Proiectul la care lucrează acum cercetătorii are în vedere folosirea deșeurilor umane pentru sursă de energie, astfel încât ne vom putea alimenta gadget-urile cu urină sau fecale reciclate.

 

Sursa: American Scientist

Foto: Bristol Robotics Laboratory

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger