Viitorul auto: maşini conectate la internet

0

Acum cinci ani, telefoanele mobile erau linia întâi a tehnologiei; în 2010, atenţia a căzut pe tablete, iar, acum, milioane de dolari, lire sau yeni sunt investiţi în viitoarea jucărie digitală – maşina. Vizionarii speră ca, până anul viitor, fiecare maşină nou construită să fie conectată la internet.

 

 

Producătorii de automobile speră ca tehnologia care se găseşte acum pe smartphone-uri să schimbe modul în care ne folosim de maşini. Mai exact, computerul de bord al maşinii va fi împânzit de diverse aplicaţii, de la cele menite să găsească un loc de parcare la cele care fac rost de cupoane pentru restaurante. Totul se bazează pe faptul că maşinile vor fi conectate la internet şi, astfel, vor primi informaţiile necesare fără prea mult efort şi, mai important, la comandă vocală, astfel încât atenţia şoferului să nu fie distrasă de la drum. „Maşina conectată” este al treilea dispozitiv inteligent după telefoane şi tablete, consideră specialiştii. „Peste 50% dintre utilizatorii de maşini din lume vor fi vrăjiţi de prezenţa unui dispozitiv capabil să concteze maşina la internet”, consideră Jack Bergquist, de la compania IHS.

Deja există aplicaţii care pot îndruma şoferul înspre staţii de benzină, oferind şi preţurile pe fiecare categorie de combustibil; aplicaţii care găsesc locuri de parcare libere în oraşele mari şi aglomerate, cu ajutorul senzorilor electrici sau prin analiza din aer a spaţiilor stradale. Miliarde de dolari au fost investite în dezvoltarea acestor servicii, numai până acum. Criticii, totuşi, ridică problema siguranţei la volan a şoferilor „prea” conectaţi la internet: cam un sfert din accidentele din SUA, spre exemplu, sunt cauzate de folosirea, într-un fel sau altul, a unui telefon mobil, avertizează National Safety Council. „Poţi fi captivat de experienţa tehnologică oferită şi să uiţi de faptul că tu conduci o maşină. Mai bun, mai rapid, mai ieftin – da, asta vor clienţii, dar în condiţii de siguranţă”, susţine John Ellis, specialist în tehnologie pentru producătorul de automobile Ford.

O altă problemă ridicată este cea a furtului maşinii înlesnit tocmai de accesul la tehnologie, la internet. „Dacă în maşină există un sistem de date, tehnic vorbind, cineva îl poate accesa”, spun specialiştii. Demonstraţii au fost făcute în acest sens: consultanţi de securitate au arătat că pot deschide uşile unei astfel de maşini şi îi pot porni motorul fără cheie sau chiar fără să atingă maşina. Totul se face wireless. Însă, cred alţi analişti, riscul este totuşi mic, dat fiind că specialiştii în securitate ai producătorilor de automobile încearcă să prevadă orice posibile situaţii neplăcute şi să vină dinainte cu soluţii pentru ele. Astfel, companiile pariază tot mai mult pe viitorul digital al maşinilor, investind în cercetare şi dezvoltare în acest sens şi, dacă au dreptate, este doar o chestiune de timp până când maşina va „lua faţa” smartphone-urilor şi a tabletelor la capitolul jucării inteligente pentru oameni mari.

 

Sursa şi mai multe detalii: BBC, Discovery News

Foto: Discovery

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger