Viitor SF? Energia poate veni din atmosfera

3

Mai vechea idee a inventatorului Nicola Tesla de a folosi energia fulgerelor poate deveni curand realitate. Un grup de cercetatori brazilieni au anuntat ca lucreaza la un dispozitiv capabil sa capteze energia produsa in atmosfera.

Oameni de stiinta de la Universitatea din Campinas, Brazilia, cred ca intr-un viitor nu prea indepartat oamenii vor fi capabili sa capteze energia din atmosfera, asa cum in acest moment folosesc energia solara sau eoliana si, in plus, vor putea fi prevenite accidentele cauzate de fulgere, relateaza Environmental Expert.

Pana acum se credea ca particulele de apa din atmosfera nu pot purta sarcini electrice, insa experimente de laborator conduse de profesorul brazilian Fernando Galembec arata ca umiditatea din aer si chiar praful pot acumula astfel de sarcini.

Galembec spune ca particulele de praf din atmosfera, mai precis cele de siliciu si fosfat de aluminiu, des intalnite in atmosfera se incarca electric. Siliciul se incarca cu o sarcina negativa in prezenta umiditatii, iar fosfatul de aluminiu se incarca pozitiv. Ulterior, apa din atmosfera poate transfera sarcinile electrice catre alte materiale, cu care intra in contact.

Aceasta noua posibila resursa de energie a primit deja un nume: “higroelectricitate”, respectiv energie care vine din umiditatea din aer. “Rezultatele au fost oarecum surprinzatoare, dar ne fac sa fim optimisti ca vom folosi aceasta noua sursa de energie”, spune Galembec care recunoaste totusi ca aplicatiile practice pentru folosirea ei vor putea fi dezvoltate intr-un viitor incert.

Cercetatorii brazilieni sustin ca, prin utilizarea electricitatii din atmosfera, nu numai ca se vor folosi noi resurse, cu beneficiile aferente, ci se vor putea preveni si accidentele cauzate de fulgere.

Tags:3 comentarii

  1. Se cheama electricitate statica.Este usor de produs,dar nu sau facut studii privind folosirea si regenerarea acesteia.Pe langa aceasta in atmosfera mai sunt destule alte surse de energie.

  2. Sunt destule surse de energie. Nu stiu daca folosirea energiei din atmosfera (statica) e cea mai eficienta si cea mai la indemana. Vantul e, oarecum, garantat in anumite zone, apa deasemeni, soarele si caldura vulcanilor iarasi sunt garantate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger