Viespile se recunosc între ele după figură

0

 

Sunt abilitățile de recunoaștere facială calități cu care ne naștem sau pe care le dobândim pe parcurs? Întrebarea îi macină de multă vreme pe oamenii de știință. Pentru a afla răspunsul corect, cercetările se poartă inclusiv asupra animalelor sau insectelor. Astfel, în cazul viespilor, cercetătorii au descoperit că acestea nu uită o față odată cunoscută (o față de viespe, desigur).

 

La fel ca oamenii, viespile au abilitatea de a recunoaște fețele altor viespi și rezonează mai bine cu astfel de forme familiare decât cu alte forme, relevă un nou studiu. Descoperirea oferă indicii biologilor despre cum devin animalele specializate în anumite ”sarcini” (îndatoriri) în comunitate și face o conexiune inclusiv cu modul în care și oamenii sunt atrași de diferite seturi de nas – ochi – gură. Unul dintre autorii studiului, Michael Sheehan (Universitatea Michigan), spune că, dintre toate testele realizate pe viespi, cel mai bine au ieșit cele care presupuneau ca insectele să își recunoască semenii, după figură.

Dacă, pentru oameni, toate viespile arată la fel, pentru ele diferențele sunt detectabile la nivel de culoare și formă ale feței. Studii anterioare au demonstrat că viespile pot recunoaște figuri și le pot memora, amintindu-și-le cel puțin timp de o săptămână. S-a conchis că insectele au aceste abilități pentru a-și cunoaște bine rolul și locul în comunitate, pentru a-și cunoaște și urma reginele. Alte studii s-au axat pe aceeași abilitate (de recunoaștere facială a semenilor) în cazul oilor sau primatelor. Nici în cazul oamenilor lucrurile nu sunt complet lămurite: ne naștem cu această abilitate sau o dezvoltăm pe parcurs?

Autorii studiilor despre viespi speră ca munca lor să folosească și cercetărilor legate de abilitatea oamenilor de recunoaștere facială. Ei spun că, prin faptul că o specie atât de diferită față de oameni – viespile – au aceeași capacitate, s-ar contura ideea că nevoia de a distinge fețele a impulsionat evoluția ambelor grupuri. Alți cercetători afirmă că și aceste noi descoperiri vin să susțină ipoteza potrivit căreia recunoașterea facială este o abilitate dobândită, nu înnăscută.

 

Sursa și foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger