Viermii, joburi pentru femeile sărace

3

Acum șase ani, când ea avea 21, guatemaleza Maria Rodriguez lansa compania Byoearth, care se ocupă de compostarea cu viermi. Între timp, afacerea ei a devenit un adevărat proiect social care le ajută pe femeile sărace din Guatemala să-și câștige pâinea, să-și sporească recoltele și calitatea vieții cu ajutorul viermilor.

“Viermii sunt importanți pentru supraviețuirea noastră”, spune Rodriguez, fiica unui producător de cafea, într-un articol publicat pe fastoexist.com. “Ei sunt cei care au grijă de pământ și care redau solului substanțele nutritive, ca noi să avem mâncare și apă”. Compostarea cu viermi, continuă ea, e un proces simplu, în trei pași: se compostează deșeurile, compostul rezultat este dat viermilor ca hrană iar reziduurile pe care le lasă aceștia în urmă sunt folosite pe post de îngrășământ în agricultură.

Byoearth vinde îngrășământul organizațiilor nonprofit care lucrează cu fermieri de subzistență din regiuni izolate ale Guatemalei, însă proprietara companiei face și training cu femeile în vermicultură la fabrica ei. Se pare că femeile și viermii se potrivesc perfect. “Le învățăm că e ca și cum ai avea un copil”, explică Rodriguez. “Trebuie să știe când [viermilor]le e foame, când au nevoie de apă, când nu se simt bine” sau când cer somnic. “Nu mi-aș fi imaginat vreodată că o să iubesc viermii”, spune Rodriguez, “însă acum aș muri pentru ei”.

Anul trecut, Byoearth a intrat într-un joint venture pentru a construi trei fabrici de producție a îngrășământului mai sus amintit. Acestea sunt deținute și administrate numai de femei din lumea rurală. Rodriguez le cumpără produsele, pe care le revinde apoi partenerior non-profit. Ea speră ca modelul pe care l-a impus să se răspândască în toată America Centrală, dar și în India sau Africa. Aflați mai multe pe fastoexist.com.

Foto: Compost din reziduuri de vierme/Wikipedia

 

 


3 comentarii

  1. Cristian Iordache via Facebook on

    Se zice compostarea cu rame, nu viermi. Chiar daca fac parte din aceasi “categorie”, ar fi bine sa se faca distinctia.

  2. La fel cum spune si Cristian Iordache este vorba de compostarea cu rame si NU cu viermi,iar acest mod de a composta se numeste Vermicultura . Dar in niciun caz nu se face cu viermi .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger