Un grup de cercetători din Utah, recunoscuţi pentru încrucişarea genetică a caprelor şi a viermilor de mătase pentru a produse fibre textile la scară mare, a contribuit de curând la un proiect de bio-artă, folosind mătase şi celule din epiderma umană pentru a realiza o bucată de piele rezistenţă la gloanţe.
Cu ajutorul cercetătorului american Randy Lewis, artista olandeză Jalila Essaidi a realizat un experiment prin care a reuşit să ţeasă o grefă de piele folosind celule umane şi mătase atent inginerită genetic. Rezultatul a fost montat pe o placă specială de gelatină folosită de Institutul Olandez de Medicină Legală, asupra căruia au fost trase focuri cu o armă de calibru mic. Folosind o cameră video de mare precizie, artista a arătat că glonţul, tras la o viteză mică, s-a oprit între epidermă şi dermă, iar pielea nu s-a rupt. Pornind de la premisa că pânza de păianjen ar putea fi folosită ca armură naturală, olandeza a dus ideea un pas mai departe: “Dacă pielea umană ar putea produce astfel de fibre, ne-am putea proteja de gloanţe?”.
Posibilitatea de a cultiva astfel de celule şi de a realiza astfel de materiale ar putea contribui semnificativ la progresele medicinei, ajutându-i pe chirurgi să acopere răni extinse sau să trateze persoanele cu arsuri severe. Rezistenţa ţi elasticitatea fibrelor de mătase le recomandă ca pe elemente esenţiale în crearea unor grefe mult mai eficiente. Următorul pas care ar înlesni folosirea fibrelor de mătase la scară largă ar fi generarea mai multor materiale similare prin folosirea viermilor de mătase “transgenici” şi a caprelor modificate genetic pentru a produce lapte “mătăsos”.
Sursa: AFP
Un comentariu
capre care sa dea matase si viermi care sa-mpunga. si-i trimitem la lupta