VIER PFOTEN: Suferința animalelor de circ nu este un spectacol pentru copii

1

Spectacolul crud al animalelor sălbatice chinuite pentru amuzamentul publicului continuă și anul acesta, o dată cu cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Artă a Circului, organizat Circul Globus din Capitală. În această săptămână, Festivalul a adus la București trei circuri din Spania, Italia și Serbia, toate având numere cu animale. VIER PFOTEN solicită autorităților din România să interzică prin lege folosirea animalelor sălbatice în circuri și cere publicului să refuze aceste spectacole, cu-atât mai mult cu cât sunt adresate copiiilor.

„Foci, hipopotami, pinguini, șerpi, pelicani sau țestoase care știu multe gimbușlucuri și nu așteaptă decât să se joace alături de copii”, ne promit reclamele la circul „Aquatico Loredana Belluci” din Italia. Circul „Americano” din Serbia ne garantează un spectacol exotic și plin de mister, cu „cămile nonșalante” și „lame sprintene”.

Ce uită să specifice aceaste reclame sunt orele de claustrare petrecute de animale în cuștile strâmte din spatele arenei și din containerele de transport, hrana neadecvată, lipsa socializării și numerele chinuitoare de dresaj. Animalele marine sunt transportate cel mai adesea în vagoane cu piscine neîncăpătoare, în care nu-și pot manifesta nevoia nativă de mișcare și nu pot trăi în structura socială tipică de grup mare.

Potrivit concluziei unui studiu științific realizat în 2009 de Universitatea din Bristol, circul este din toate punctele de vedere un mediu ostil animalelor, care suferă traume fizice și psihice de pe urma tratamentului din  captivitate și a numerelor de dresaj.

VIER PFOTEN continuă să protesteze față de organizarea pe teritoriul României a spectacolelor care conțin numere cu animale sălbatice și cere interzicerea lor prin lege. Până la adoptarea unei astfel de măsuri, VIER PFOTEN solicită autorităților responsabile, în acest caz Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), să impună un set de norme stricte privind tratamentul animalelor în circuri și să efectueze controale pentru verificarea condițiilor în care trăiesc acestea.

VIER PFOTEN cere totodată cetățenilor să refuze circurile cu numere cu animale și să evite să expună copiii la un astfel de spectacol al suferinței.

”Mii de copii sunt expuși spectacolelor de circ cu animale sălbatice, ei fiind în general principalii spectatori. Acest demers al părinților și educatorilor nu are în sine nimic educațional. Un leu stă închis 20 de ore într-o cușcă de 12 metri pătrați,  iar elefanții sunt ținuți legați în lanțuri între 12 și 23 de ore. Lumina puternică și  aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele pe care le vedem în arenă. România are nevoie de o legislație care reglementeze respectul pentru viață animalelor sălbatice de la circ”, atrage atenția Veronica Tulpan, coordonator al campaniei VIER PFOTEN ”Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”.

În prezent, nu există o interdicție la nivel european privind folosirea animalelor sălbatice în circuri. Unele țări, precum Austria, Bulgaria sau Grecia, au interzis total această practică, altele au impus o lista restrictivă a animalelor care pot fi dresate în circuri, însă unele state precum România nu au nicio reglementare specifică pentru bunăstarea animalelor din circuri.

Sursa: VIER PFOTEN


Un comentariu

  1. Subscriu 100%. As desfiinta si circurile (imi par a apartine secolului XIX, ca atare si consumatorii acestui tip de spectacol) si gradinile zoo – ce umanitate poate fi in a fixa intr-un spatiu de 3x3m un animal ce traieste in mediul sau nativ in cativa km patrati?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger