VIDEO VIER PFOTEN: Ilegalități în producția de ouă din Franța

1

Fundația VIER PFOTEN dezvăluie practicile ilegale ale unei ferme avicole din Bretagne, Franța, unde găinile ouătoare sunt ținute în cuști neîmbunătățite, interzise de la 1 ianuarie în spațiul UE.

Un material video obținut de VIER PFOTEN, din surse care țin să-și păstreze anonimatul, înfățișează animale moarte, rănite și ținute în condiții chinuitoare în interiorul fermei. Aceasta în contextual în care, săptămâna trecută, Asociația franceză a crescătorilor de păsări a anunțat că s-a conformat total interdicției UE privind comercializarea ouălor provenite de la găini ținute în cuști neîmbunătățite.

“VIER PFOTEN solicită autorităților franceze să ia sub control situația și să închidă toate fermele care încă mai folosesc cuști neimbunatatite”, a declarat Heli Dungler, președinte al VIER PFOTEN Internațional.

Materialul video realizat săptămâna trecută și obținut ieri de VIER PFOTEN conține dovezi clare privind data și localizarea fermei. În unele cuști, găinile au un spațiu de numai 464 cm2 fiecare, fiind înghesuite câte 9 într-o cușcă de 4.176 cm2. Ferma face parte dintr-o cooperativă care furnizează ouă unei companii ce exportă în Germania, Olanda, Marea Britanie, Elveția, Belgia, Spania și țările scandinave.

Franța se număra printre cele 14 state aflate pe lista UE a statelor care nu s-au conformat încă Directivei care interzice cuștile neîmbunătățite, de la 1 ianuarie 2012.  Pe 26 ianuarie, Comisia Europeană a impus un termen limită de conformare pentru 14 state, inclusiv România, solicitând autorităților sanitar-veterinare noi controale.

VIER PFOTEN și-a exprimat la începutul acestui an dezamăgirea față de amânarea implementării Directivei în fermele din România. VIER PFOTEN ține totuși să remarce și să salute înăsprirea controalelor organizate în ultimele zile de autoritățile române împotriva importului de ouă produse ilegal. Totodată, Fundația își exprimă susținerea față de acele ferme care au investit în schimbarea cuștilor neîmbunătățite până la 1 ianuarie, dar care acum sunt afectate de concurență neloială din partea producătorilor care nu s-au conformat.

Cuștile convenționale sau neîmbunătățite au fost scoase în afara legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigură găinilor ouătoare condiții minime de bunăstare. Spațiul foarte mic (doar 550 cmA², cât o coală A4), lipsa luminii naturale sau a oricăror îmbunătățiri conduce în foarte multe cazuri la îmbolnăvirea, rănirea și chiar moartea păsărilor.

De-acum înainte vor fi permise doar cuștile îmbunătățite, care oferă un spațiu de cel puțin 750 cmA² pentru fiecare găină. VIER PFOTEN consideră însă că nici aceste sisteme nu pot oferi condiții de bunăstare găinilor ouătoare. Consumatorii care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale chinuite o pot face alegând din raft doar ouăle a căror ștampilă începe cu cifrele „0” sau „1” (crescute în aer liber) . Indicativul „3” este doar pentru cuști înghesuite în hale uriașe.

Sursa: Vier Pfoten


Un comentariu

  1. Pingback: Meniul găinilor industriale: cafeină, antibiotice interzise şi Prozac | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger