VIER PFOTEN arată cartonașul roșu circului cu animale sălbatice

0

Cea mai spectaculoasă dresură de lei din Europa este și cea mai nefericită alegere pentru o seară de distracție. Asta au aflat spectatorii care au venit ieri seară la reprezentația circului ambulant Orlando din București, cărora membrii VIER PFOTEN le-au explicat ce înseamnă pentru un animal sălbatic viața la circ: cuști minuscule, transport stresant, pe distanțe lungi, și dresaj chinuitor.

O echipă a VIER PFOTEN a împărțit aseară pliantele și cartonașele roșii ale campaniei ”Stop it! Fără animale sălbatice în circuri” spectatorilor veniți la circul ambulant Orlando, instalat lângă un cunoscut hipermarket bucureștean. Membrii organizației au stat de vorbă cu ei, explicându-le ce se întâmplă în spatele cortinei după ce luminile arenei s-au stins, iar leii, tigrii sau elefanții revin în cuștile lor strâmte din manej. Animalele de circ sunt ținute în lanțuri, transportate în condiții improprii și forțate să facă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură. Suferă tulburări grave de comportament, au o sănătate precară și, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc îngrijite dacă se îmbolnăvesc.

“Românii par a fi ceva mai greu de convins că locul animalelor sălbatice nu este la circ a€“ pur și simplu pentru că suntem obișnuiți cu circul ca modalitate de divertisment fără să ne gândim la ce se întîmplă în spatele arenei. Am văzut părinți care ignoră total copiii speriați de elefanți, obligându-i “să stea cuminți” lângă un animal care are în medie pînă la 4 metri înălțime pentru a pleca acasă cu o fotografie “frumoasă”. Am văzut și copii plângând în hohote, strigând părinților “de ce m-ai adus aici, ca să văd niște animale chinuite?”. Toată experiența acestei campanii ne-a făcut să înțelegem că nu numai copiii vor să meargă la circ, ci mai ales părinții și bunicii. Ei sunt cei care trebuie convinși că ceea ce văd în arenă nu are nicio legătură cu comportamentul natural al animalelor”, declară Veronica Tulpan, coordonator de campanii VIER PFOTEN.

În Europa există încă sute de circuri ambulanțe care se plimbă din oraș în oraș, transportând în condiții chinuitoare, pe distanțe de sute de kilometri, o ”recuzită” vie compusă din animale sălbatice care nu pot trăi normal decât în natură. Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfășoară pe o suprafață de circa 400 de km2, echivalentă cu dublul suprafeței orașului București. În circuri, Regele Animalelor are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.

În prezent, nu există o interdicție la nivel european, însă unele țări, precum Austria, Grecia și Bulgaria au interzis total această practică, iar altele au impus o listă restrictivă a animalelor care pot fi dresate în circuri. Marți, guvernul de la Londra a anunțat că, de la 1 ianuarie 2015, folosirea animalelor în circuri va fi complet interzisă pe teritoriul britanic. România nu deține nici măcar o reglementare specifică pentru bunăstarea animalelor din circuri.

„Este foarte greu să schimbi ceva ce s-a imprimat într-o mentalitate în care bunăstarea și protecția animalelor sunt încă niște cuvinte fără conținut. Așa că, înainte de a ne lăsa fascinați de luminile circului și spectaculoasele dresuri de lei, elefanți sau tigrii ar fi bine să conștientizam că locul animalelor sălbatice este în sălbăticie. Este primul pas prin care acestea își pot redobîndi respectul pe care îl merită”, mai spune Veronica Tulpan.

VIER PFOTEN va organiza anul acesta mai multe evenimente și acțiuni de protest care vor viza circurile, pentru a atrage atenția asupra condițiilor de deținere, transport și dresaj la care sunt supuse animalele sălbatice.

Românii care doresc să ceară Parlamentului interzicerea prin lege a folosirii animalelor sălbatice în circuri sunt invitați să se alăture miilor de concetățeni care au semnat deja Cartonașul Roșu lansat de VIER PFOTEN.  Cu această ocazie, VIER PFOTEN prezintă în premieră și noul videoclip dedicat campaniei “Stop-it!”, realizat în colaborare cu agenția de publicitate Propaganda.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger