VIER PFOTEN: 12 state UE încă folosesc cuști ilegale pentru găinile ouătoare

3

De la 1 ianuarie 2012, cuștile convenționale pentru găinile ouătoare au fost interzise în toate statele membre. Cu toate acestea, potrivit investigațiilor realizate de Fundația VIER PFOTEN, ferme din 12 state europene încă mai folosesc cuști ilegale.

 

Țările care nu se conformează Directivei privind standardele minime de bunăstare a găinilor de fermă sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania. VIER PFOTEN ține să salute faptul că alte state UE au făcut eforturi pentru a elimina cuștile convenționale din ferme.

Pe 26 ianuarie 2012, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva a 14 state care nu se conformau. Comisia a solicitat acestor state să răspundă unei scrisori de notificare oficiale, potrivit procedurilor de infringement. Dacă acestea nu reușesc să se conformeze Directivei într-un interval de 2 luni (până la 26 martie 2012), Comisia va trimite o opinie motivată prin care va cere statelor neconforme să ia măsurile necesare pentru a se supune standardelor în decurs de două luni după primirea opiniei motivate.

Fermele din spațiul UE au avut la dispoziție 12 ani că să-și schimbe metodele de producție. Investigațiile VIER PFOTEN arată faptul că multe ferme au început foarte târziu să aplice procedurile de conversie. Astăzi sunt presați de timp și nu realizează conversia așa cum ar trebui.

România și Marea Britanie sunt două dintre țările care au reușit să îmbunătățească condițiile de creștere a găinilor ouătoare conform Directivei Europene, oprind producția de ouă provenite de la găini ținute în cuști neîmbunătățite, însă alte 12 state trebuie să-și rezolve imediat această problemă. Pentru a evita competiția neloială, toate statele membre ar trebui să acționeze la unison. După 12 ani de perioadă de tranziție, este inacceptabil că anumiți producători de ouă pur și simplu să ignore legea.

„Cerem guvernelor din țările care nu se conformează să înceteze să mai accepte aceste practici ilegale și să le pună capăt imediat”, a declarat Helmut Dungler, președinte și fondator al VIER PFOTEN Internațional.

Cuștile neîmbunătățite au fost interzise în UE deoarece nu respectă minime condiții de bunăstare pentru animale. În aceste cuști, o găina are la dispoziție un spațiu vital de numai 550 cm2, echivalent cu suprafața unei coli A4. Găinile nu văd lumina zilei și nu pot avea un comportament natural. Din ianuarie 2012, doar așa numitele cuști îmbunătățite sunt permise în statele membre UE. În aceste cuști, o găină are la dispoziție 750 de cm2. VIER PFOTEN consideră însă și aceste cuști că fiind inacceptable din punct de vedere al bunăstării animalelor, tocmai de aceea cere fermierilor să renunțe la orice fel de cuști și să crească găinile la sol și în aer liber.

Sursa: VIER PFOTEN


Advertisment ad adsense adlogger