Viena: Nuditatea masculină, ascunsă sub bandă roşie

0

“Întotdeauna speri că lumea a făcut progrese, că suntem, într-adevăr, în secolul 21”. Este remarca rostită trist de purtătorul de cuvânt al Muzeului Leopold din Viena (Austria), muzeu adus în situaţia de a modifica promovarea unei expoziţii din cauza protestelor publicului. Mai concret, părţile intime ale unor jucători de fotbal expuşi nud în afişe care promoveză expoziţia vor fi acoperite cu o bandă roşie, pe toate materialele afişate în capitala austriacă.

 

 

„Am primit foarte, foarte multe plângeri la adresa afişelor”, a precizat Klaus Pokorny, purtătorul de cuvânt al muzeului vienez. Materialele promovează expoziţia „Naked Men”, care se deschide mâine în cadrul muzeului (care adăposteşte, prin altele, cea mai mare colecţie de opere semnate de Egon Schiele, unul dintre cei mai importanţi artişti austrieci ai secolului 20). „Nu ne-am gândit că atât de mulţi oameni vor fi supăraţi sau chiar furioşi, într-o manieră care ne face să ne fie teamă pentru securitatea şi protecţia vizitatorilor muzeului, la acest moment”, a completat Pokorny, citat de agenţia de presă Reuters. El a precizat că o bandă roşie de hârtie va fi aplicată peste organele genitale expuse în afişele de prezentare, pe toate cele aproximativ 180 de postere de mari dimensiuni afişate în Viena. Posterele de dimensiuni mai mici (identice, ca imagine) nu vor suferi această modificare.

 

 

„Mulţi oameni ne-au spus că vor sau trebuie să îşi protejeze copiii. Alţii ne-au avertizat că, dacă nu facem noi ceva, vor face ei – vor merge cu o pensulă şi vor acoperi cu culoare organele genitale, lucru care, deja, s-a şi întâmplat într-un loc (foto mai sus)”, spune Pokorny. „Nu suntem deloc încântaţi de această situaţie. Mereu speri că lumea a făcut progrese, că acum suntem, într-adevăr, în secolul 21”, a conchis el, arătând că, în fapt, lucrurile nu stau deloc aşa când vine vorba de mentalitatea oamenilor. Expoziţia propusă de Muzeul Leopold din Viena se deschide mâine şi va dura până în 28 ianuarie anul viitor şi este gândită să arate modul în care a evoluat, de-a lungul istoriei artei, zugrăvirea nudităţii masculine. Expoziţia conţine 300 de lucrări, inclusiv controversata fotografie a artiştilor francezi Pierre & Gilles, intituală „Vive La France” (în care trei bărbaţi de rase diferite nu poartă nimic altceva decât şosete în culorile naţionale ale Franţei, albastru, alb şi roşu şi ghete de fotbal). „Expoziţii anterioare pe tema nudităţii s-au limitat la nuditatea feminină. Acum, graţie unei colaborări la nivel european, expoziţia despre nuditatea masculină va oferi publicului o viziune fără precedent asupra modului în care această nuditate a fost zugrăvită de-a lungul timpului”, motivează muzeul decizia organizării expoziţiei.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger