Viena împotriva mineritului cu cianură la Roşia Montană

3

Pe 6 septembrie, un grup de cetăţeni români rezidenţi ai Vienei, împreună cu susţinători austrieci s-au adunat în faţa ambasadei României la Viena în cadrul unui protest paşnic. În centrul atenţiei s-a aflat proiectul controversat de minerit cu cianură din Roşia Montană.

 

3_foto by Luiza Puiu

 

În data de 27 august, Guvernul României a dat aviz favorabil unui proiect de lege care va permite începerea exploatării aurului de către RMGC (Roşia Montană Gold Corporation) la Roşia Montană, proiectul de lege urmând să fie votat în Parlamentul României în decursul acestei luni. Această decizie a Guvernului a declanşat în ultima săptămâna proteste în peste 50 de oraşe din România şi din străinătate. Din centrul Vienei, din Karlsplatz, circa 150 de persoane au pornit într-un marş spre Ambasada României, protestând împotriva proiectului RMGC şi a construirii celei mai mari cariere miniere la zi din Europa. Protestatarii au scandat în 3 limbi – română, germană şi engleză – slogane precum “Uniţi salvăm Roşia Montană”, “Solidaritate internaţională” sau “România nu gustă cianură”.

Pancartele protestatarilor s-au adresat şi fostului prim-ministru al Austriei, Alfred Gusenbauer, care începând din 2010 este membru al directoratului Gabriel Ressources, companie care deţine în present 80% din acţiunile RMGC. În acelaşi timp, grupul a împărţit materiale informative publicului pentru a atrage atenţia asupra problematicii proiectului de exploatare. Ajunşi în faţă Ambasadei României, participanţii au continuat să protesteze, iar organizatoarele manifestaţiei au fost invitate să înmâneze o petiţie reperzentantilor oficiali ai ambasadei. Petiţia adresată Parlamentului României conţine o clară cerere de a vota împotriva Legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşiei Montane şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România. În final, cei interesaţi au fost invitaţi de către organizatori să vizioneze documentarul regizorului german Fabian Daub “Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”.

“Susţinem ferm campania Salvaţi Roşia Montană a organizaţiei locale Alburnus Maior şi dorim să ne exprimăm solidaritatea faţă de toţi românii care protestează la ora actuală împotriva noului proiect de lege. Cerem Parlamentului României să voteze împotriva acestei legi ce facilitează expolatarea minieră cu cianuri la Roşia Montană şi să respecte drepturile constituţionale ale cetăţenilor români. Mai departe, cerem implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă la Roşia Montană, care să protejeze mediul natural şi patrimoniul cultural al zonei”, a declarat Flavia Matei în numele organizatorilor protestului de la Viena.

RMGC depune eforturi de peste zece ani pentru a obţine undă verde pentru exploatarea a 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint în Munţii Apuseni. Exploatarea implică distrugerea a 4 munţi şi utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an pentru obţinerea metalelor preţioase. Acest fapt a stârnit îngrijorarea comunităţii locale, a activiştilor pentru protecţia mediului şi a
experţilor din întreagă lume. Valul actual de proteste se adresează în special faptului că prin noul proiect de lege, RMGC, o societate aflată în măsură de 80% în propietate privată, va avea capacitatea de a expropria localnicii din zonă, de a eradica obiecte de patrimoniu şi împiedica orice formă de contracarare a proiectului minier prin lege. Criticii interpretează acest fapt ca o încălcare a drepturilor de bază a cetăţenilor români. Inclusiv Ministerul Justiţiei a dat inițial aviz negativ proiectului de lege, susţinând că acesta este neconstituţională mai ales în ceea ce priveşte articolele 44 şi 136 din Constituţia României, care reglementează dreptul la proprietate privată şi modalităţile de expropriere de către stat.

“Sperăm că protestul nostru să se facă auzit la Parlamentul României şi să încurajeze românii de pretutindeni să continue să lupte pentru un mediu curat, un viitor sigur şi o politică transparentă în ţară”, a adăugat în final Flavia Matei.

Foto: Luiza Puiu


3 comentarii

  1. Buna! Locuiesc in Austria si doresc sa iau parte la protestul din 15 septembrie. Ma puteti ajuta va rog sa intru in contact cu Flavia Matei sau cu oricine altcineva care e implicat in protestele din Viena? Va multumesc mult in avans 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger