Viena iese din nou în stradă pentru salvarea Roşiei Montane

0

Duminică, 6 octombrie 2013, românii şi româncele din Viena, împreună cu susținătorii lor austrieci, au dovedit din nou solidaritate cu protestele de acasă împotriva mineritului cu cianură la Roşia Montana şi a exploatării gazelor de şist.

_DSC0049Foto: Codruța Decebal


În ciuda vremii gri, aproximativ 100 de persoane s-au strâns duminica trecută în piaţa centrală Karlsplatz pentru a mărşălui înspre Ambasada României şi a Institutului Cultural Român. Pe durata marşului din Viena, protestatarii români şi austrieci au scandat în ritm de tobe: “România, trezeşte-te!”, “Uniţi, salvăm Roşia Montana!”, “Solidaritate internaţională!”, “Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist” și au purtat pancarte cu sloganuri trilingve (română, germană și engleză).

În piaţa Schwarzenbergplatz şi în final ajunşi din nou la Karlsplatz, un grup de muzicieni a susţinut un scurt concert cu melodii româneşti şi piese internaţionale de jazz în acorduri de chitară. Pancartele s-au adresat şi fostului cancelar austriac Alfred Gusenbauer care face parte din consiliul de directori Gabriel Resources încă din 2010. Protestatarii şi-au susţinut ferm cererile faţă de Parlamentul şi Guvernul României: respingerea proiectului de lege care facilitează mineritul cu cianură la Roşia Montana, respingerea acordului de mediu pentru proiectul RMGC (Roşia Montana Gold Corporation), includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi oprirea explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

 

“Este a patra acţiune de acest fel pe care o organizăm la Viena în numele campaniei Salvaţi Roşia Montană. Protestăm pentru protejarea mediului natural şi a patrimoniului cultural al ţării noastre şi nu în ultimul rând pentru o politică dreaptă şi transparenta în România. Ne-am săturat de comportamentul inconsecvent al politicienilor. Această mişcare nu are nici o legătură cu ameninţarea investitorilor străini, chiar dimpotrivă ne dorim o implementare de proiecte durabile, însemnând o dezvoltare care include şi respecta concomitent aspectul economic, cel social şi cel de protecţia mediului, indiferent de provenienţa fondurilor finaciare. Vom continua să organizăm evenimente până când vom fi auziţi şi ni se vor respecta cerinţele” au declarat organizatorii protestului.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger