Videoclipuri ale trupei Pussy Riot, interzise online

0

Un tribunal din Moscova, Rusia, a decis interzicerea videoclipurilor trupei punk Pussy Riot în mediul online şi a decretat că website-urile care au postat aceste materiale filmate trebuie să le retragă. Tribunalul a numit trupa de fete drept “extremistă” şi a anunţat că website-urile care nu vor retrage videoclipurile ar putea fi blocate.

 

 

Este vorba despre clipurile care conţin actul de protest la adresa Kremlinului (mai exact, la adresa susţinerii acordate de Biserica Ortodoxă Rusă lui Vladimir Putin), performat de câteva membre ale trupei în luna februarie a acestui an, într-o catedrală din Moscova; în urma acţiunii, trei membre ale trupei au fost condamnate la închisoare (iar două sunt, în prezent, încarcerate, executând pedeaspa, în vreme ce pentru una dintre ele pedeapsa a fost retrasă). Potrivit presei din Rusia, tribunalul a oferit o listă cu site-uri care promovează clipurile trupei şi care ar putea fi blocate dacă nu retrag aceste materiale video. Iniţial, nu se înţelegea destul de clar din decizia tribunalului dacă toate clipurile trupei sunt interzise sau numai cel (cele) care îl parodiază pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Un reprezentant al Google pentru Rusia a declarat că YouTube nu va lua nicio măsură privind retragerea videoclipurilor cel puţin până când nu va primi documente oficiale în acest sens. Tribunalul rus susţine că şi-a bazat decizia pe concluziile unui comitet de experţi care au studiat clipurile în care fetele din trupă apar în rochii colorate, colanţi şi cu măşti de schi, dansând în faţa catedralei „Christ The Saviour” din Moscova. În urma analizei acestor concluzii, judecătoarea Marina Musimovich a calificat videoclipul drept conţinând elemente de „extremism”: „Există cuvinte şi acţiune care umilesc diferite grupuri sociale pe motive religioase”, a susţinut aceasta. Decizia tribunalului poate fi atacată cu apel în decurs de o lună.

Yekaterina Samutsevich, cea care a scăpat de executarea pedepsei cu închisoarea (deşi iniţial verdictul o includea şi pe ea), a declarat că verdictul era „de aşteptat” şi că va face apel la de această decizie a tribunalului. Oficiali ai instituţiei susţin, însă, că ea nu ar avea dreptul să facă acest apel, deoarece nu a participat la procedurile din procesul iniţial. „Participanţii la proces sunt consideraţi a fi procurorul şi ministrul de Justiţie al Federaţiei Ruse”, a declarat pentru agenţia de ştiri Rapsi reprezentanta tribunalului, Yevgenia Pazukhina. După acţiunea lor din luna februarie, fetele din trupa Pussy Riot au fost găsite vinovate de „huliganism motivat de ură religioasă” şi condamnate la câte doi ani de închisoare fiecare.

 

Sursa: BBC

Foto: Telegraph.co.uk – Protest în Marea Britanie în sprijinul trupei Pussy Riot

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger