VIDEO Sistemul care creşte ciuperci comestibile cu ajutorul deşeurilor de plastic

0

Deşi sună din domeniul SF, Fungi Mutarium este un prototip aflat în lucru, prin care designerul austriac Katarina Unger, fondatoarea Livin Studio, şi designerul olandez  Julia Kaisinger vor să crească ciuperci comestibile, care să descompună totodată deşeurile de plastic. Cu alte cuvinte, cele două tinere ne propun să mâncăm ciuperci care mănâncă plastic.

 

Fungi-Mutarium-livin-studio-2.jpg.650x0_q85_crop-smart

 

Sistemul prin care ar urma să funcţioneze Fungi Mutarium are la bază un ansamblu din agar-agar – substanţă gelatinoasă obţinută din anumite alge – în fantele căruia vor fi introduşi, cu ajutorul unei pipete, sporii ciupercilor. CIupercile s-ar hrăni cu deşeuri din plastic şi, pe măsura creşterii, s-ar dezvolta în afara ansamblului din agar-agar. “Fungi Mutarium este un prototip care creşte biomasă comestibilă fungică, miceliu, în principal, pe care vrem să-l lansăm ca produs alimentar nou. Ciupercile sunt cultivate în nişe special concepute într-o formă de agar-agar, numită FU. Agar-agar-ul este un substitut de gelatină extras din alge care, în amestec cu amidonul şi zahărul, funcţionează ca nutrient pentru ciuperci. Aceste FU-uri sunt umplute cu plastic. În ele sunt introduşi sporii, ciupercile digerând plasticul şi dezvoltându-se. Forma FU-urilor este gândită să susţină totodată plsticul şi să ofere ciupercilor suprafaţa necesară creşterii,” arată descrierea acestui proiect inovator, a cărui miză este să creeze produse comestibile, hrănite cu deşeuri dăunătoare mediului.

Cele două specii de ciuperci pe care tinerele vor să le cultive sunt Pleurotus Ostreatus şi Schizophyllum Commune. Potrivit designerilor, procesul complet prin care ciupercile pot digera plasticul poate dura până la câteva luni, însă cele două intenţionează să accelereze procesul după câteva experimente. Katarina Unger este de părere că acest sistem ar putea fi folosit pentru producţie de masă.

 

 

Sursa: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger