VIDEO Zeci de mii de americani au ieşit în stradă împotriva rasismului şi violenţei poliţiei

0

În acest weekend, străzile din Washington, New York şi Boston au fost luate cu asalt de zeci de mii de protestatari. Aceştia s-au adunat pe fondul valurilor de revolte stârnite de uciderea de către poliţişti a unor tineri de culoare neînarmaţi. Numele lui Eric Garner, bărbatul de culoare omorât la New York de poliţiştii care voiau să-l aresteze pentru că vindea ţigări la bucată, şi al lui Michael Brown, un tânăr de culoare, ucis de poliţişti în controversatul caz din Ferguson, au fost scandate de valurile de oameni ieşiţi la marş pentru a cere dreptate pentru toţi cetăţenii.

 

capitol

 

Sâmbătă, peste 10.000 de oameni au manifestat până în faţa Capitoliului din Washington, în aşa-numitul marş “Dreptate pentru toţi”. La vederea numărului uriaş de protestatari, de vârste foarte diferite, mama lui Eric Garner a declarat, potrivit USA Today, că acesta este “un moment istoric.” “E copleştitor să văd cum ni s-au alăturat toţi aceşti oameni. (…) Albi, negri, de toate rasele şi toatele religiile. Aşa trebuie să rămânem mereu uniţi,” a mai spus Gwen Carr. Totodată, Lesley McSpadden, mama lui Michael Brown, a fost la rândul ei impresionată de “marea de oameni.” “Dacă ei nici acum nu văd asta şi nu fac o schimbare, nu ştiu ce trebuie să facem. Vă mulţumesc că sunteţi alături de mine,” a declarat femeia.

La New York, organizatorii protestului au estimat că circa 50.000 de oameni au ieşit în stradă, în vreme ce poliţia a estimat numărul acestora la circa 12.000. Conform The New York Times, în stradă au ieşit circa 25.000 de oameni, care, adunaţi, se întindeau pe 1,5 kilometri. În filmuleţul de mai jos, puteţi urmări un timelapse cu deplasarea în valuri a protestatarilor din New York.

Alături de manifestanţi s-au aflat şi Ron Davis, tatăl lui Jordan Davis, un tânăr de culoare ucis într-o parcare în urma unei dispute legate de volumul muzicii, Valerie Bell, mama lui Sean Bell, ucis de poliţia newyorkeză în 2006, şi Frank Graham, tatăl lui Ramarley Graham, ucid de forţele de ordine newyorkeze în urmă cu doi ani. Şi în Union Square, mesajul manifestanţilor a fost centrat pe aceeaşi idee ca în Boston şi Washington: “Vrem dreptate pentru toţi!”. “Sistemul care permite ca poliţiştii ucigaşi să nu fie pedepsiţi este complet deficitar. Dacă sistemul nu se îmbunătăţeşte, cum să mai avem încredere în poliţie?” a spus Ian Effendi, un elev de 17 ani din Bronx, care a luat parte la manifestaţie.

 

 

Organizatorii spun că acestea au fost cele mai mari marşuri de protest din ultima vreme, în SUA, mai ales în rândul protestelor îndreptate spre problemele de discriminare rasială întâlnite în America de Nord. Manifestaţiile au fost, în mare, paşnice, singurele excepţii înregistrându-se în Boston, unde poliţia a arestat 23 de cetăţeni care au încercat să blocheze o şosea, şi în Oakland, unde poliţia a declarat că a arestat 45 de persoane, pentru vandalism şi împotrivire la arestare.

Foto: Protest la Washington. Credit: Kelly Jordan, USA TODAY


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger