VIDEO VIER PFOTEN dezvăluie imagini cu condițiile cumplite din adăposturile publice de câini din România

10

Organizația internațională pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN dezvăluie imagini video tulburătoare cu acțiunile și condițiile ilegale din majoritatea adăposturilor publice din România, care sunt cuprinse şi într-un raport detaliat. În perioada martie – mai 2014, o echipă de investigații a vizitat și evaluat situația din 43 de adăposturi publice din 33 de județe, plus București – reprezentând mai bine de jumătate din cele circa 81 de adăposturi înregistrate oficial. Rezultatele evaluării sunt șocante: nici unul dintre aceste adăposturi publice nu este conform cu prevederile actualei legi de gestionare a câinilor fără stăpân (OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013).

 

Public Dog Shelter RO 2014

 

 

În adăposturile evaluate au fost identificate până la 29 de încălcări grave ale legii. Ca exemple, enumerăm: cadavre de câini lăsate să zacă printre animale în viață (7% din adăposturi); adăposturi suprapopulate (47%); femele cu pui ținute în același padoc cu alți câini (42%); hrană contaminată cu gunoaie sau cu fecalele și urina de pe podeaua cuștilor (74%), ape reziduale din cuști care pătrund în alte cuști (63%) etc. Mai mult, investigatorii au putut observa și surprinde imagini cu urme de sânge în multe cuști, precum și cu câini bolnavi sau cu răni deschise.

Aceste încălcări ale legii creează riscuri de sănătate nu numai pentru câini, ci și pentru personalul adăposturilor, care intră în contact direct cu animalele. La acestea se adaugă impactul emoțional puternic suferit de vizitatori/adoptatori atunci când văd animale în suferință, subnutrite sau moarte, dar și câinii programați pentru ucidere și plasați în boxe speciale.

 

Public Dog Shelter RO 2014

 

”Acest raport dezvăluie un eșec sistematic al adăposturilor din România de a oferi câinilor fără stăpân condiții umane de ținere. Situația este ieșită de sub control”, subliniază Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International. Dincolo de condițiile mizere din adăposturi, uciderea câinilor continuă. ”Deși normele de aplicare a legii au fost suspendate de Curtea de Apel, pe 20 iunie 2014, legea uciderii este încă în vigoare. Cerem din nou Guvernului să coopereze cu noi și cu alte entități importante și să adopte o Ordonanță de Urgență care să asigure străzi fără câini, fără a aplica metoda uciderii”.

Printre concluziile prezentate în raportul realizat de VIER PFOTEN, se arată:

Din cauza acestor încălcări ale legislației în domeniu, nu numai sănătatea animalelor și a personalului este în pericol, dar și cea a comunității locale, mai ales că acestea sunt amplasamente publice care pot fi vizitate într-un anumit interval orar de către orice persoană interesată.

Riscurile de îmbolnăvire apar acolo unde adăposturile prezintă probleme precum: canalizarea necorespunzătoare (59% din cele vizitate), suprapopularea (50%), reziduurile care se pot scurge dintr-o o cușcă într-alta (63%), ținerea laolaltă a animalelor indiferent de starea de sănătate, nivel de agresivitate și sex (53%), hrană amestecată cu gunoaie, inclusiv cu urina și excrementele aflate pe podelele din cuștile câinilor (74%).

O altă încălcare flagrantă este aceea că aproape un sfert din adăposturile vizitate (23%) nu dețin o unitate locală de intervenții chirurgicale pentru animale.

 

Public Dog Shelter RO 2014

 

OUG 155/2001 care aprobă programul de gestionare a populației de câini fără stăpân a fost primul act normativ specific aplicat din 2001, când au început uciderile în masă în România, fiind menit să ofere o supraveghere generală a situației câinilor fără stăpân și a modului în care sunt ucise animalele. Ordonanța stabilește standardele minime de ținere a câinilor în adăposturi, precum și metodele, echipamentele și substanțele folosite pentru ucidere. După mai multe amendamente, pe 26 septembrie 2014 a fost adoptată Legea 258/2013, care modifică și adaugă noi prevederi OUG 155/2001.

Prin aceste modificări, OUG 155/2001 permite uciderea câinilor dacă aceștia nu sunt adoptați sau revendicați în termen de 14 zile de la capturare. Totuși, OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013 nu a putut fi aplicată până la aprobarea Normelor de aplicare, în decembrie 2013. Astfel că, începând de la data de 20 iunie 2014, când Normele au fost suspendate de Curtea de Apel, uciderea câinilor fără stăpân nu mai este legală.

 


10 comentarii

 1. De-asta eutanasierea e o solutie mult mai civilizata si ieftina: o injectie / caine, si e gata in cateva minute.
  Nu mai spun ca decat sa se chinuie si sa sfarseasca in conditiile astea, si glont sau pur si simplu un par in cap ar fi mai ok.

 2. Din cauza oamenilor ca Gica o ducem asa cum o ducem, pentru ca ei sunt cei care sustin ca decat sa schimbam sistemul si sa fim civilizati, mai bine dam in cap. Iar cei care ne conduc asta asteapta sa auda.
  Vai de capul nostru…

 3. pt. Gica
  Un par in cap sau un glont ar trebui sa primeasca escrocii care isi bat joc de animale! Toti, pana la unu’! Suntem un popor de lasi ca permitem sa se intample asa ceva!

 4. Nu stiu daca Gica asta este real dar,este infricosator faptul ca el reprezinta un anume procent al populatiei acestei tari…..eheeeeee…….

 5. … vad pe unii spunand ca … ar trebui promovata violenta, in loc sa se faca loc compasiunii pentru niste suflete care NU au ales NICI stapanii, NICI sa ajunga acolo !!!!
  … si cand va fi vorba de oameni … de copii.. de batrani… sa se faca la fel?
  tind sa cred ca pentru unii chiar pare rational.. de fapt, cati copii sufera in orfelinate ? cati sufera dupa ce statul isi bate joc de ei si ii abandoneaza la 20 sau 22 de ani ? si cu batranii la fel.. cati sufera acum, in momentul asta, chinuindu-se de la o zi la alta si dorindu-si moartea pentru ca pensia de 400 lei nu le acopera nici medicamentele ?
  hai sa ii omoram pe toti, nu ? un par in cap si s-a rezolvat problema !
  tzara de infecti retardati.
  Poate ati auzit de acest citat celebru: Maretia unei natiuni si progresul ei moral pot fi judecate dupa felul in care isi trateaza animalele. Mahatma Gandhi
  .. si poate va dati seama cat de infecti sunt cei care trateaza in acest fel animalele si ce tzara necivilizata si fara pic de maretie este ROMANIA !!!

 6. @Gray, da, interesant, frumos, numai ca citatul ala se incheia cu “batranii”, nu animalele.

  Tocmai de aceea, cand avem cea mai mica alocatie pt copii din UE, cand avem un procent urias de populatia care traieste sub limita de saracie, cand avem atatea probleme de ordin social (copii orfani, batrani), NU e ok sa cheltuim bani pentru cainii vagabonzi.

  Aia cu parul era (normal, cum altfel ?!?!) o exagerare, just trying to make a point.
  Dar un glont e ieftin, si “bine plasat” asigura moartea instant. (da, stiu, aoleu, vai, ce urat, nasol, violenta … !).
  Daca ar fi dupa mine, toti cainii vagabonzi ar fi omorati cu un glont/caine, si la urma folosit ca hrana pt animalele de la zoo.

 7. Isi da cineva seama cati de alde gica sunt in tara aia de rahat????
  Mi-e sila de republica bananiera romania si de majoritatea neanderthalilor care o populeaza….nici nu trebuie sa ma intorc in tara sa ii vad, e suficient sa fac greseala sa ma urc intr-un mijloc de transport in comun pe aici pe unde sunt.
  E jenant sa fi intrebata, imediat dupa ce recunosti ca esti romanca, daca natia ta mananca caini 🙁

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger