VIDEO Viaţa sub deversările de cenuşă din zona Submaidane

0

În decembrie 2013 a avut un loc un accident la depozitul de cenușă Valea Ceplea, din cadrul Complexului Energetic Oltenia/ sucursala Turceni. Astfel, a avut loc o deversare de apă cu cenușă ce a inundat circa 15 hectare de terenuri agricole și 10 gospodării din zona Submaidane a localităților Turceni și Ionești (sat Iliești), județul Gorj.

 

MIST2694

 

Garda de Mediu, Comisariatul Județean Gorj, a constatat prejudiciul asupra mediului, a dispus măsuri pentru remedierea situației și a aplicat Complexului Energetic Oltenia o sancțiune contravențională.

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a stabilit măsurile pe care să le ia Complexului Energetic Oltenia, printre care îndepărtarea zgurii și cenușii de pe terenurile agricole și gospodăriile individuale, decolmatarea canalului de deviere a torenților, efectuarea lucrărilor agro-pedo-ameliorative, despăgubirea cetățenilor din zona Submaidane.

Complexul Energetic Oltenia a desfășurat în perioada decembrie 2013 – februarie 2014 lucrări de îndepărtare a cenușii din gospădării și de pe o parte a terenurilor afectate, cu mijloace proprii și cu excutanți terți. Ulterior, Complexul a derulat o procedură de achiziții pentru lucrările de ecologizare a zonei , urmând ca finalizarea lucrărilor să aibă loc la 30 septembrie 2014. Complexul s-a angajat de asemenea să plătească despăgubiri cetățenilor afectați pentru producția agricolă pierdută.

 

Cenusa de Sub Maidane from GreenpeaceRomania on Vimeo.

 

În luna august 2014, lucrările de remediere nu erau finalizate în zona Submaidane, iar canalul a fost curățat doar parțial. Cenușa nu a fost îndepărtată de pe toate terenurile afectate, cetățenii afectați nu cunosc dacă terenul poate fi folosit în siguranță pentru agricultură și de asemenea nu cunosc ce măsuri să ia pentru a se asigura că apa poate fi consumată în siguranță. În plus, în perioadele uscate și cu vânt are loc spulberarea cenușii (și respectiv poluarea aerului) de pe terenurile afectate de accident precum și din depozitul de cenușă de lângă termocentrală.

Termenul de 30 septembrie 2014 pentru finalizarea lucrărilor de remediere, menționat mai sus, nu mai este valabil deoarece procedura de achiziție a fost anulată, reluată și contestată. Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract pentru realizarea lucrărilor de remediere pe 19 august 2014 și lucrările au fost reluate pe 24 septembrie 2014. Noul termen de finalizare a lucrărilor este februarie 2015.

Foto şi video: Mihai Stoica


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger