VIDEO Urmăriți emisiunea Kritik: Dragostea de țară este eminamente masculină

2

Săptămânile trecute ați putut urmări online primele ediții ale emisiunii Kritik, unde au fost dezbătute două teme importante, capitalismul și naționalismul. Astăzi, invitata emisiunii este Veda Popovici, artistă, teoreticiană și activistă. În ceea ce privește temele Kritik pleacă de la atelierul de reimaginare identitară “Ceilalţi noi”, ajungând la elite, tradiție, rezistența prin cultură și diferențele de gen.

 

Veda Popovici este născută în 1986, în Timișoara, lucrează ca artistă, teoreticiană și activistă în general într-un mod diletant. Interesele sale includ reprezentări colective în artă, posibilități de creare a comunului, istorii coloniale și relații de putere în sistemul de artă contemporan. În prezent lucrează la o teză de doctorat despre naționalism în arta din România anilor 70 și 80. Trăiește și lucrează în București.

Printre temele celei de-a treia ediții a emisiunii online Kritik se numără: diferenţa de gen este constitutivă identităţii culturale; inhibarea de către mentalitatea dominantă a discuţiilor despre diferenţele de gen; marginalizarea feminismului; importanţa de a privilegia multiplicitatea, de a accepta diferenţele faţă cu identităţile stabile; presiunea elitelor; presiunea tradiţiei; conştientizarea privilegiilor, folosirea lor pentru a le pune sub semnul întrebării; construirea “inofensivităţii” artei; perceperea evenimentelor politice drept spectacole care confirmă starea de fapt, capitalismul, neoliberalismul; independenţa artei şi rezistenţa prin cultură; simbolul drapelului, întărirea, reconfirmarea identităţii naţionale; paternalismul stângii, privilegiile sale de gen; identificarea oprimării şi supunerii; colonialism şi decolonizare; solidarizarea cu marginalul.

 

 

Puteți urmări și:

VIDEO Kritik – Emisiunea online despre naționalism și alți monștri colaterali

VIDEO Kritik – Emisiunea online despre temele și oamenii de la margine



2 comentarii

  1. foarte buna analiza. doar o remarca, legata de ideea ca nu exista arta depolitizata, explicata aici prin faptul ca orice actiune sau produs artistic, oricat de apolitic ar fi, depinde si serveste interesele financiare ale unui grup. dar asta arata ca arta este, de fapt, financiara, nu politica. ca toate domeniile si activitatile sociale. faptul ca politicul se identifica si se reduce la financiar, si cum se intampla asta, e un alt subiect fundamental, dar rostul politicii e tocmai acela, si nu altul, ca toata lumea sa aiva bani. in conditiile in care politica are functie de finantare, iar arta nu are functie politica(desi nu e despartita de nici un domeniu uman), depolitizarea artei e fireasca intr-o societate democrata, si se refera pur si simplu la respectarea, independenta, dialogul si diversitatea autoritatilor din domeniu.

  2. Pingback: VIDEO Kritik – Emisiunea online despre femei și moravuri | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger