VIDEO Urmăriți în premieră documentarul ”Free”, despre cum se simte libertatea după o viață trăită dincolo de ziduri

0

Pentru persoanele cu dizabilități mintale care trăiesc în instituțiile statului, „libertate” este cel mult un cuvânt pe care l-ar putea întâlni în dicționar – asta în cazul fericit în care au bibliotecă și au fost îndemnați să-i treacă pragul. Dincolo de zidurile acestor instituții, oamenii (”beneficiari” sau ”pacienți”, cum sunt cel mai adesea numiți) nu își pot alege singuri programul, nu știu să-și gătească nici o banală omletă, nu pot ieși la plimbare și nu-și pot urma pasiunile – asta în cazul fericit în care au fost îndrumați să și le găsească. Despre viața în ”depozitele de oameni” din România v-am povestit pe larg aici. Pentru a vedea cum ar putea arăta viața în libertate pentru persoanele cu dizabilități mintale care au trăit ani, ba chiar decenii în instituțiile statului, vă invităm să aflați vizionând documentarul „Liberi,” al regizorului croat Tomislav Zaja. Filmul este disponibil integral mai jos și va putea fi urmărit online timp de o săptămână, după care îl veți regăsi în sălile de cinema, la Festivalul One World România, în cadrul secțiunii ”Dincolo de cămașa de forță,” susținută de Centrul de Resurse Juridice.

Timp de doi ani, ”Liberi” urmăreşte drumul către libertate al unui grup de persoane din Croaţia care suferă de dizabilităţi intelectuale. Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia şi Andjelko au două lucruri în comun: sunt marginalizaţi de societate şi visează la libertate: îi cunoaştem în faza în care sunt instituţionalizaţi şi observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimitate şi de dreptul de a decide cu privire la propria viaţă. După decenii petrecute în instituţii, cu toţii află că vor fi eliberaţi şi că îşi pot imagina un nou început: Ivan şi-a dorit dintotdeauna să devină ofiţer de poliţie, Enes îşi cumpără o cameră video şi începe să documenteze viaţa cotidiană, Tina şi Kruno vor să se căsătorească, Mirko şi Tomo visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să-şi găsească o iubită şi un loc de muncă. Cameră îi urmăreşte individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viaţa personală. O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut niciodată de-a face cu aceste instituţii, să reflectăm asupra propriilor vieţi şi asupra libertăţilor pe care le-am naturalizat în societatea în care trăim.

După premiera mondială a documentarului ”Liberi,” care va avea loc în cadrul One World, sunteți invitați miercuri, 23 octombrie, la ora 15, la Centrul Ceh din București, la dezbaterea pe tema ”Cum se câștigă libertatea?”, organizată de Centrul de Resurse Juridice. Împreună cu regizorul Tomislav Zaja, membri ai societății civile și reprezentanți ai autorităților din România, vor discuta despre ce rămâne de făcut pentru ca prezentul instituțiilor închise să se transforme în viitorul vieților independente, pentru persoanele cu dizabilități mintale din România.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger