VIDEO. Urmăriţi cum îşi pierde creierul cunoştinţa sub anestezie

0

O nouă tehnică le-a permis cercetătorilor să vadă în timp real imagini 3D cu creierul pacienţilor supuşi la anestezie, deci aflaţi în stare de inconştienţă. Conştienţa nu se decuplează instant sub efectul anestezicelor, au observat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, ci gradual, ca şi cum ai răsuci un comutator de lumină. Totodată, conştienţa pare să-şi găsească locul în conexiunile dintre mai multe părţi ale creierului, nu într-o singură regiune.

Imaginile 3D arată că schimbările din creierul anesteziat încep să apară în creierul mijlociu, unde se găsesc în abundenţă anumiţi receptori pentru un neurotransmiţător GABA. Anestezicele acţionează asupra acestor receptori, imitând şi sporind efectele neurotransmiţătorului, care inhibă activitatea celulară. Din creierul mijlociu, modificările se răspândesc în întreg creierul. Pe măsură ce efectele anestezicelor sunt transmise de la o regiune la alta, conştienţa se dizolvă treptat. Deşi anestezia este folosită la scară largă din 1864 încoace, când un dentist a demonstrat pentru prima oară efectele eterului, până nu demult se ştia foarte puţin despre modul în care funcţionează. Oamenii de ştiinţă spun că anestezicele modifică echilibrul dintre inhibiţie şi excitaţie în creier, înclinând activitatea înspre circuitele inhibitorii. Iniţial, se produce un efect paradoxal. Când inhibiţia este inhibată, iniţial apare o stare scurtă de excitaţie sau furie. Apoi este inhibată starea de excitaţie, iar pacientul ajunge să fie mai sedat şi mai puţin conştient.

Grupul de la Universitatea din Manchester a folosit o tehnologie nouă, numită tomografie prin impedanţă electrică funcţională (fEITER), ce utilizează curenţi electrici imperceptibili produşi de o serie de electrozi plasaţi pe capul pacientului. Spre deosebire de imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională, noua tehnologie nu necesită ca pacientul să fie plasat în interiorul unui câmp magnetic, ceea ce exclude folosirea dispozitivelor din metal. fEITER ar putea fi folosită de medici pentru a se asigura că pacienţii nu experimentează nici un fel de conştienţă în timpul unei intervenţii chirurgicale, în condiţiile în care 1 din 1.000-2.000 de pacienţi suferă o astfel de experienţă ce poate fi foarte traumatizantă. Dispozitivul ar mai putea fi folosit pentru a determina rapid locul unui atac cerebral sau cât de mult s-a extins o leziune produsă în creier.

Sursa: Time


 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger