VIDEO Universul în 3D

0

Cea mai nouă versiune de hartă 3D a universului este, totodată, cea mai mare şi mai complexă realizată până în prezent, oferind cea mai detaliată perspectivă asupra cerului, susţin astronomii. Harta a fost realizată prin Sloan Digital Sky Survey III (SDSS III), datele fiind colectate la observatorul din New Mexico (Apache Point Observatory).

 

 

Harta este încununarea unei munci de şase ani de adunare de date şi supraveghere a spaţiului şi, pentru realizarea ei, a fost utilizat un spectometru ce poate măsura simultan distanţe între mii de galaxii separate; aproape un milion de galaxii, de până la 12 miliarde de ani lumină distanţă de Pământ, au fost ţinta măsurătorilor. „Această „cartografiere” este cea mai extinsă dintre toate cele făcute până acum, fiind de trei ori mai mare decât anterioara deţinătoare a recordului de volum”, a precizat directorul proiectului, Daniel Eisenstein, astronom în cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts (SUA). „Scopul nostru final este să putem măsura un sfert din totalitatea cerului şi am parcurs abia o treime din acest drum”, a mai spus el.

Cu ajutorul acestei hărţi, Eisenstein şi colegii săi speră să înţeleagă mai bine natura „energiei întunecate”, forţa ce cauzează expansiunea universului la viteză mereu în creştere. „Cu ajutorul transpunerii galaxiilor în 3D, ar trebui să putem înţelege cum efectele acestei energii s-au schimbat de-a lungul istoriei universului”, a explicat astronomul. Totodată, datorită detaliilor surprinse, harta oferă o perspectivă şi asupra felului în care universul timpuriu ar fi putut să arate. „Colectăm date ale universului prezent şi pentru că el conţine urmele, fosilele evenimentelor care s-au întâmplat în trecutul îndepărtat al universului”, explică Eisenstein. Faceţi, aşadar, o scurtă incursiune video printre galaxii:

 

 

Sursa: National Geographic

Foto: News.com.au


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger