VIDEO Un spaniol a fost votat Aventurierul Anului

0

În fiecare an, National Geographic îşi învită cititorii să-l voteze pe Aventurierul Anului, titlu care i-a revenit de această dată lui Kilian Jornet Burgada, un atlet care redefineşte sporturile montane, îmbinând alergarea şi căţărarea, dar şi stabilind noi recorduri de viteză. În aşteptarea unor sinonime autohtone pentru arta care l-a promovat pe Burgada în topul preferinţelor, îl vom prezenta pe spaniolul de 26 de ani drept un skyrunning ultrarunner care a doborât recordurile de viteză la căţărare pe Matterhorn şi Mont Blanc.

 

kilian-jornet-running-aguilles-rouges-france_76453_600x450

 

Majoritatea din cei 75.000 de cititori care au răspuns apelului National Geographic a fost impresionată agilitatea şi viteza aproape ireale cu care tânărul transformă ascensiunea pe cei înalţi munţi într-o artă a mişcării. În 2012, Burgada a escaladat Mont Blanc în doar cinci ore, iar anul trecut a ajuns în Vârful Matterhorn (4,478  de metri), aflat la graniţa dintre Italia şi Elveţia, în doar trei ore. Anul acesta, Burgada şi-a propus să doboare recordul pentru escaladarea celui mai înalt munte din America de Nord, Denali (6,168 de metri) şi a muntelui Aconcagua (6,960 de metri), cel mai înalt din America de Nord şi de Sud. Pentru anul viitor, spaniolul se simte pregătit să atace Everestul.

În competiţia pentru titlul de Aventurierul Anului, tânărul i-a avut, printre alţii, drept contracandidaţi pe alpiniştii canadieni Raphael Slawinski şi Ian Welsted (primii care au ajuns în vârful K6 Vest din Pakistan, unul dintre cele mai înalte, dar şi neexplorate vârfuri din lume), dar şi pe campionul ceh la căţărare Adam Ondra, pe Diana Nyad (o americancă în vârstă de 64 de ani, care a înotat pe distanţa dintre Cuba şi SUA), pe Amy şi Dave Freeman (aventurieri şi pedagogi americani, care au finalizat recent o călătorie de trei ani prin America de Nord, străbătută cu caiac, canoe, sanie trasă de câini şi per pedes), precum şi pe Sarah Marquis, o elveţiancă celebră pentru călătoria de trei ani, din Siberia în Australia, distanţă străbătută pe jos.

 

 

 

Sursa: National Geographic

Puteţi citi şi:

VIDEO Vertij cu Omul-Păianjen al Ucrainei

FOTO Parkour sau zborul urban


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger