VIDEO Un secol cu Antoaneta Ralian

0

În vremuri incendiare la propriu, când pensionarii se unesc cu punkiștii în piețele publice, devine esențial să învățăm de la cei care au trăit istoria pe propria piele de ce nu trebuie să mai pierdem timpul. Nu e nevoie decât să apreciem că avem bătrâni de valoare și că nu trebuie, potrivit clișeului, să ni-i cumpărăm. Și să-i ascultăm. Noua rubrică VeiozaArte, ”Un secol”, în parteneriat cu TOTB, își ia zborul cu Antoaneta Ralian, celebra traducătoare care a traversat cam toate regimurile politice din ultimul secol.

 Despre Antoaneta Ralian se pot scrie multe cărți, poate chiar la fel de multe câte a și tradus în limba română. Numai datorită ei, autori ca Henry James, James Joyce, Henry Miller, Virginia Woolf, Iris Murdoch, Saul Bellow sau Lewis Carroll sună așa de bine în românește, așezați pe consistentele rafturi de biblioteci umplute cu mii de pagini acoperite de scrisul Antoanetei Ralian.

UN SECOL – ep. 1 – Antoaneta Ralian [part 1] from veioza arte on Vimeo.

Nu doar una dintre cele mai impunătoare voci, poate chiar cea mai impunătoare, din ce înseamnă traducerile literare, Antoaneta Ralian este la rândul ei un personaj de o înțelepciune din care ne-am putea hrăni cu toții, ani la rândul, învățând din poveștile sale de viață și, desigur, din felul în care și-a decantat o filosofie de viață.
De la copilăria parfumată cu literaturi străine pe filieră maternă, până la Proust citit în fața sobei pe vreme de război, trecând prin atrocitățile și pierderile esențiale pricinuite de mutațiile și conflictele politice, Antoaneta Ralian a traversat cap-coadă întreaga epopee comunistă, pentru ca, de peste douăzeci de ani, să asiste la schimbarea la față a lumii, prin lentilă capitalistă. Aproape un secol de viață și istorie, pe care, dintre pagini citite cu o atenție și o subtilitate greu de egalat, Antoaneta Ralian l-a cunoscut și trăit și din care astăzi, la scurtă vreme de la publicarea volumului ”Toamna decanei”, în care sunt cuprinse  convorbirile sale cu Radu Paraschivescu, ni se povestește cu deschiderea-i caracteristică

 

Interviu de Andra Matzal și Laura Albulescu

Producție: Veioza Arte


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger