VIDEO Un sat medieval abandonat a devenit sat ecologic autosuficient

0

Suntem siguri că măcar unii dintre voi ați visat să vă stabiliți, împreună cu prietenii, într-un sat abandonat pe care să-l repuneți pe picioare. Povestea de mai jos vă poate inspira: dintre cele aproape 3.000 de sate spaniole abandonate, Lakabe a fost redescoperit în anii 80 de orășeni, devenind în 30 de ani o așezare ecologică 100% autosuficientă.

 

geniko+Lakabe

 

Dintre miile de sate părăsite din Spania, cele mai multe datând din Evul Mediu, câteva zeci sunt acum așa-numite ”ecoaldeas”, adică sate ecologice. Când, prin 1980, câțiva localnici au redescoperit satul Lakabe și s-au apucat să-l reconstruiască, nu existau drumuri care să lege așezarea de civilizație, așa că au cărat materialele de construcție cu căruța. Nici electricitate nu exista, așa că, pentru o vreme noii locuitori au trăit numai cu lumânări și lămpi pe gaz. În primii ani de la resuscitarea satului medieval, noii locuitori au supraviețuit comercializând o parte din recoltele lor sau lucrând în așezările vecine, unde reparau case, folosindu-și abilitățile proaspăt asimilate în propriul sat.

Mai târziu, au construit o brutărie și au început să vândă pâine prin apropiere. Astăzi, satul s-a dezvoltat așa de coerent și eficient, încât localnicii nu mai au nevoie să lucreze în afara propriei așezări, păstrându-și totuși un stil de viață relativ auster, care le permite să păstreze costurile la minim. În prezent, orășelul Lakabe are autonomie energetică, prin intermediul morilor de vânt, al panourilor solare și al unei turbine cu apă. Cum evoluția sa este un model de urmat, localnicii au deja o listă de așteptare cu mulți alții care doresc să li se alăture, însă acestora le recomandă, mai degrabă, să creeze o așezare similară în nenumăratele sate abandonate.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger