VIDEO Un sanctuar al păcii în Oceanul Arctic, noua campanie Greenpeace

1

Organizaţia Greenpeace a lansat o campanie de strângere de semnături care are drept scop interzicerea exploatărilor petroliere şi a pescuitului de tip industrial din Oceanul Arctic. Mai mult decât atât, campania ţinteşte înspre transformarea întregii zone arctice într-un sanctuar care să nu fie deţinut de nicio naţiune, ci care să aparţină întregii planete: un sanctuar dedicat păcii şi ştiinţei, cu un statut similar celui deţinut, în prezent, de Antarctica.

 

 

„În ultimii 30 de ani, am pierdut trei sferturi din gheaţa plutitoare de la capătul de sus al lumii. Volumul gheţii oceanice, măsurat vara cu ajutorul sateliţilor, a scăzut atât de mult, încât oamenii de ştiinţă numesc fenomenul „spirala morţii”. Timp de mai bine de 800.000 de ani, gheaţa a fost o constantă a Oceanului Arctic. Acum se topeşte din cauza faptului că noi folosim combustibili fosili, energie murdară. În curând, Arcticul ar putea rămâne fără gheaţă complet, pentru prima dată în istoria umanităţii. Acest lucru ar fi devastator nu doar pentru oameni, ci şi pentru diverse specii de animale care trăiesc acolo. Gheaţa de la capătul de sus al planetei menţine temperatura Pământului, stabilizează vremea (de care depindem pentru a avea recolte, deci hrană), este vitală pentru omenire. A proteja gheaţa înseamnă a ne proteja pe noi”, scrie organizaţia, citată de TreeHugger.

Campania recent lansată îşi propune să adune un milion de semnături din întreaga lume pentru a transforma Arcticul într-un sanctuar în care să nu se mai practice pescuitul industrial şi nici exploatările petroliere sau de alte resurse. Deja s-au adunat 17.000 de semnături, unele provenind de la nume celebre – Paul McCartney, Thom Yorke (Radiohead), Richard Branson, Robert Redford, Pedro Almodovar, Penelope Cruz, Lucy Lawless, Javier Bardem şi mulţi alţii. ONU este destinaţia la care vor ajunge semnăturile, iar campania a fost lansată ca urmare a „eşuării” negocierilor din cadrul conferinţei de mediu Rio+20, de la Rio de Janeiro, Brazilia. Grupurile care activează pentru mediu sunt dezamăgite de lipsa de acţiune a guvernelor statelor întrunite la Rio. „Trebuie să ripostăm. Arcticul se află sub asalt şi are nevoie de oameni din toată lumea pentru a-i ţine partea şi a lupta pentru el”, a declarat Kumi Naidoo, director executiv al Greenpeace International.

Iată un scurt film despre această recent lansată campanie şi scopul său:

 

 

Sursa şi foto: BBC, TreeHugger


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger