VIDEO Un oraş argentinian a reapărut la suprafaţă după ce a stat aproape 25 de ani sub apă

0

Oraşe-fantomă, pierdute sub ape sau sub forme de relief dezvoltate peste ele, se pot găsi pe tot globul; Villa Epecuen din Argentina este un astfel de oraş-fantomă, care a stat de aproape un sfert de secol sub apă. A fost inundat în anii 1980, dar seceta severă din anul 2009 a readus, la suprafaţă, ce a mai rămas din el, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Corodat şi decolorat, aşa arată acum fostul oraş, după atâţia ani sub apă. Villa Epecuen se afla la aproximativ şase ore distanţă cu maşina la sud-vest de Buenos Aires şi, cândva, era o înfloritoare destinaţie turistică. Vizitatorii veneau aici pentru pitorescul staţiunii şi pentru apele terapeutice ale lacului din oraş (ape cu conţinut ridicat de sare). În anii 1970, oraşul avea 5.000 de rezidenţi şi 300 de afaceri. Dar, în anii 1980, ploile s-au înmulţit în regiune, astfel că în anul 1985 lacul s-a revărsat peste oraş şi l-a ascuns la peste zece metri în adâncurile sale.

 

 

În anii 2000, tiparul meteo al regiunii s-a modificat din nou şi a adus perioade tot mai secetoase în zonă. Apele au început să scadă şi să se retragă. O secetă mai severă a scos la iveală rămăşiţele vechii staţiuni turistice. Salinitatea ridicată a apelor a lăsat urme pe ce a mai rămas din construcţii şi structuri, ba chiar pe copaci. Din vechile hoteluri au mai rămas, pe ici-colo, forme nedefinite. Pământul de sub copaci a fost şi el spălat de ape, lăsând rădăcinile acestora, acum, la vedere.

 

 

Regiunea a fost şi a rămas abandonată: rezidenţii au plecat înainte ca apele să înghită oraşul şi s-au relocat în oraşul Carhue, din apropiere. Un singur fost rezident a rămas în regiune şi trăieşte la marginea oraşului scufundat: Pablo Novak, în vârstă de 84 de ani. El întâmpină turiştii curioşi care vin să vadă oraşul reapărut la suprafaţă şi le oferă un tur printre ruinele acestuia, după cum puteţi vedea în materialul video de mai jos:

 

 

Mai multe detalii: Atlas Obscura

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Cel mai ciudat parc public din Europa

Un oraş suedez va fi mutat cu totul din cauza terenului destabilizat de minerit

Sport extrem: “train surfing” în Africa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger