VIDEO Un jurnalist al National Geographic a pus un dispozitiv GPS într-un transport ilegal de colţi de elefant

0

Jurnalistul Bryan Christy de la National Geographic a vrut să vadă cum stau lucrurile în interiorul comerţului ilegal cu fildeş de elefant şi, cum nu se putea duce direct la traficanţi să îi întrebe ce se întâmplă în lumea lor, a recurs la metoda implantării unor dispozitive GPS în colţi falşi de fildeş.

Colţii falşi de fildeş au trebuit creaţi de la zero, dar în aşa fel încât să pară reali, iar la asta a contribuit George Dante; “operele” lui au fost testate într-un aeroport din Tanzania, în primă fază. Au trecut testul cu brio: jurnalistul era să fie reţinut pentru trafic cu fildeş. Ulterior, colţii au fost plasaţi pe piaţă (în Africa), cu tot cu sistemele de urmărire în ei. Christy se aştepta ca produsele să ajungă în China, cea mai mare piaţă pentru traficul ilegal cu fildeş. Însă, spre surpriza lui, colţii au ajuns în regiunile controlate de terorişti din Sudan.

“Am descoperit, în Africa centrală, faptul că uciderea elefanţilor este mânată de ceva mult mai sinistru decât goana după îmbogăţire din fildeş. Miliţiile şi grupurile teroriste sunt finanţate parţial de traficul cu fildeş şi braconează elefanţii, de multe ori în alte ţări decât ţara lor, chiar şi în parcurile naţionale sau rezervaţii. Ucid paznicii care le stau în cale, ţin oameni în sclavie şi înspăimântă comunităţile de localnici”, spune Bryan Christy. Traficul de fildeş este o sursă importantă şi rapidă de finanţare pentru grupurile războinice din Africa (miliţii locale sau grupări teroriste), mai spune jurnalistul, în condiţiile în care, în continuare, există cerere pe piaţa asiatică, în special, pentru acest produs.

În materialul video de mai jos puteţi urmări un fragment din documentarul “Explorer: Warlords of Ivory“, realizat de Bryan Christy pentru National Geographic, documentar care urmăreşte acest parcurs al colţilor falşi de fildeş, în care a fost plasat dispozitivul GPS:

Sursa: UpWorthy

Foto: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger