VIDEO Un bărbat a renunțat la bani, locuind de 13 ani într-o peșteră

0

În ultimii ani, am aflat de poveștile mai multor oameni care au decis ceea pentru cei mai mulți dintre noi pare absurd și imposbil: să renunțe la bani. Daniel Suelo, un american de 52 de ani, se alătură, de pildă, tinerei familii germane care a lăsat banii de-o parte și profesoarei care, după 20 de ani de carieră, a spus adio banilor.

article-2138738-12E5ADC0000005DC-250_634x419

 Dacă e să-l credem pe Mark Sundeen, autorul cărții The Man Who Quit Money, Daniel Suelo, protagonistul volumului, și-a lăsat ultimii 30 de dolari într-o cabină telefonică, înainte să se mute în peștera unde trăiește de 13 ani. Inițial, Sundeen, prieten cu Suelo, a crezut că bărbatul își pierduse mințile, însă după câțiva ani când au pierdut legătura, mai precis odată cu izbucnirea crizei economice, acesta și-a schimbat părerea.

article-0-12E5ADD0000005DC-657_306x381”Nu folosesc și nu primesc bani și nici nu fac trocuri instituționalizate – nu primesc bonuri de masă și nici ajutor de la stat,” spune Suelo pe blogul său, Zero Currency. ”Filosofia mea este să folosesc doar ceea ce este disponibil în mod gratuit, lucruri folosite, care să fie prezente și funcționale, indiferent dacă eu aș exista sau nu. Nu cred că banii sunt buni sau răi: poate, oare, o iluzie să fie bună sau rea? Și nici heroina nu cred că e bună sau rea. Ce e mai adictiv istovitor, banii sau heroina? Atașamentul față de iluzii te face pe tine însuți o iluzie, îți fură realitatea. Atașamentul față de iluzie înseamnă idolatrie. Pur și simplu m-am săturat să numesc realitate această credință universală în bani. M-am săturat să fiu ireal. Banii sunt unul dintre acele lucruri ciudate care par reale și funcționale doar pentru că cel puțin doi oameni le consideră reale și funcționale,” crede americanul, care a lăsat viața de oraș pe viața de peșteră.  

Sundeen s-a hotărât să scrie o carte despre prietenul său atunci când i-a înțeles filosofia de viață și n-a mai conisderat-o un semn de boală psihică. ”Adevărul e că, dacă toată lumea ar trăi ca un american de rând, lumea s-ar prăbuși mult mai repede decât dacă toată lumea ar trăi ca Suelo,” spune autorul biografiei, devenită sursă de inspirație pentru activiștii mișcării Occupy. Așa se face că Sundeen i-a ținut companie americanului retras în peștera de 60 x 150 de metri, situată într-o stâncă din Parcul Național Arches din Utah, pentru a scrie cartea. Pe lângă bani, Suelo a renunțat și la pașaport și la permisul de conducere, schimbându-și totodată și numele, din Shellabarger în Suelo, care, în limba spaniolă înseamnă ”sol.”

 

The American Who Quit Money To Live In A Cave from David Eckenrode on Vimeo.

 

În peștera devenită cămin, bărbatul și-a cioplit un pat, și-a făcut spații de depozitare, căutând hrană în împrejurimi, bând apă de izvor și scăldându-se în iazuri. În tot acest răstimp, a găzduit călători curioși, cu care a împărțit ”casa” și semințele de cactus, cu care se hrănea. Înainte să aleagă acest stil de viață, Suelo avea ceea ce mulți am numi o viață normală, cu slujbă zilnică și familie. Crescut într-o familie ultra-conservatoare, foarte credincioasă, bărbatul și-a schimbat convingerile când a ajuns la facultate, transformându-și filosofia într-un stil de viață.

Sursa: The Daily Mail

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger