VIDEO “Tsunami” provocat de ruperea unui iceberg

0

Un tânăr aflat în vizită acasă, în Groenlanda, a surprins într-o înregistrare video desprinderea unei bucăţi uriaşe de gheaţă şi valul provocat de aceasta, în timpul unei plimbări printre gheţari, alături de un turist australian căruia îi servea drept translator şi de unchiul său, aflat la cârma ambarcaţiunii.

 

 

Jens Møller este din Groenlanda şi, pentru că vorbeşte fluent engleză, îşi ajută unchiul când vine vorba de plimbări cu turişti, oferind serviciile necesare de traducere. În timpul unei astfel de plimbări, au auzit cu toţii sunetele provocate de desprinderea unor bucăţi de gheaţă, aşa că au început să le filmeze. Surpriza a venit în câteva zeci de secunde, când o bucată foarte mare de gheaţă a căzut cu zgomot în apă şi a provocat un val de tip „tsunami”, care a venit peste ambarcaţiunea unde se aflau Jens şi cei pe care îi însoţea. „Nici nu ne-am dat seama ce periculos avea să fie”, a povestit Jens mai apoi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit serios şi nimeni nu s-a panicat foarte tare.

Astfel de căderi de bucăţi de gheaţă sunt normale pentru această perioadă a anului, susţin localnicii, dar şi oamenii de ştiinţă. Doar că, după cum au remarcat şi unii, şi ceilalţi, acum a fost prea cald pentru vara din Groenlanda, iar bucăţile care cad din gheţari, cam mari. De altfel, un iceberg de dimensiunea Manhattan-ului s-a desprins recent din unul dintre cei mai mari gheţari ai Groenlandei, iar un studiu publicat luna trecută a arătat că 97% din calota glaciară a Groenlandei s-a topit, din cauza căldurii, în grade diferite – în funcţie de zonă şi de grosimea gheţurilor; totuşi, cifra reprezintă un record (negativ) de suprafaţa afectată de topire în regiune.

 

 

Sursa şi foto: OAP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger