VIDEO Trei bloggeri de modă, trimiși să lucreze într-o fabrică de confecţii din Cambodgia

2

Două tinere şi un tânăr de 17 ani, care în viaţa de zi cu zi se ocupă de blogging și acoperă subiecte legate de modă, au testat pe propria piele ce înseamnă munca într-o fabrică de confecţii din Cambodgia. O ţară recunoscută pentru condiţiile grele de muncă oferite femeilor care lucrează pentru branduri cunoscute. Cei trei au lucrat timp de o lună într-o fabrică din capitala Phnom Penh, în cadrul unui reality show online, prin  care Aftenposten, cel mai mare ziar norvegian, şi-a propus un experiment social.

 

sweatshop-afternposten-1-537x402

 

Dacă în primele două episoade, cei trei se familiarizează cu mediul şi cu condiţiile în care trăiesc femeile care croiesc şi cos hainele purtate de nenumăraţi occidentali, odată cu vizita la fabrica Mango, perspectiva se schimbă. Dat fiind că o bluză produsă de această firmă costă minim 35 de dolari, această sumă reprezintă mai mult decât chiria pe care aceşti muncitori trebuie s-o plătească lunar pentru locuinţă. “Cei care fac aceste gaine ar trebui să şi le şi permită,” arată participantul Ludvig Hambro.

Cei trei norvegieni petrec, de asemenea, o noapte în apartamentul unei tinere muncitoare, iar dacă în primă instanţă niciunul din ei nu suspecta vreo nemulţumire în viaţa femeii, discuţiile prelungite au scos la iveală lipsa de alternative pentru a-şi câştiga traiul şi frustrarea acestei constrângeri. Viaţa în Norvegia este o bulă, e de părere bloggerul: “Ai impresia că ştii cât e de rău. Dar de fapt nu ai nici cea mai mică idee cât e de rău, decât atunci când vezi cu ochii tăi,” spune despre condiţiile muncitorilor în confecţii, întâlniţi în Cambodgia.

Odată ajunşi la primul schimb de lucru într-o facbrică propriu-zisă, amuzamentul începe să pălească: “E ca un cerc vicios nesfârşit. Nu se opreşte niciodată. Te aşezi pe scaun şi coşi la nesfârşit. Eu sunt aici de două ore şi fac acelaşi lucru. Mi-e foame, sunt obosită şi mă doare spatele,” arată una dintre participantele la emisiune, Frida Ottesen. Totodată, această fabrică, unde scaunele sunt aşa de incomode încât muncitorii preferă să stea în picioare, unde un singur ventilator răceşte o încăpere largă şi unde nu există hârtie igienică, are toate şansele să ofere condiţii de muncă mai bune, dat fiind că multe alte fabrici din capitala cambodgiană au refuzat să găzduiască invitaţii emisiunii.

 

 

Într-un alt episod, cei trei tineri sunt puşi să prepare de mâncare pentru totul echipajul de televiziune folosind doar câştigurile din ziua respectivă: echivalentul a trei dolari de fiecare. “Habar nu avem ce înseamnă costurile vieţii de aici,” mărturiseşte Hambro, după ce participanţii abia au gătit o supă de legume, cu câteva bucăţele de pui. “Oamenii nu-şi permit să cumpere mâncare; marile firme de modă îşi înfometează angajaţii. Şi nimeni nu le trage la răspundere.”

Dacă la început cei trei bloggeri susţineau că muncitorii din aceste fabrici ar trebui să fie recunoscători că au un loc de muncă, atitudinea norvegienilor se schimbă la finalul emisiunii. Anniken Jørgensen, de pildă, plânge în repetate rânduri la interviu, mărturisind că nu avea idee despre atâţia oameni nevoiţi să muncească toată viaţa pentru nimic. “Acum am impresia că mulţi oameni din lume sunt consideraţi inutili. Nu înseamnă nimic şi nici nu fac nimic toată viaţa,” spune tânăra în faţa camerei.

Reprezentanţii companiei H&M, extrem de răspândită în Cambodgia, au refuzat să fie intervievaţi pentru această emisiune. În schimb, compania a trimis un comunicat de presă: “H&M cunoaşte faptul că salariile din ţările producătoare precum Cambodgia sunt mici. Tocmai de aceea, în 2013, H&M a fost prima companie care a lansat un program concret pentru a putea asigura salarii decente prin firmele contractante. Printre măsuri se numără contribuţii la negocierea dintre angajator şi angajat, facilitarea organizării unui sindicat şi pregătire în apărarea drepturilor.”

Cele cinci părţi ale emisiunii pot fi urmărite aici.

Sursa: Ecouterre

 

Puteţi urmări şi:

Femei plătite cu 1 dolar pe oră pentru tricouri feministe care se vând cu 70 de dolari bucata

VIDEO Costurile mortale ale modei

De ce sunt plătiţi aşa de prost asiaticii care ne fac hainele?

Sute de femei leşină în fabricile care produc haine pentru firme celebre


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger