VIDEO Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu 1 grad Celsius din 1950

0

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu 1 grad Celsius din 1950 până în prezent, susțin cercetătorii din cadrul proiectului Berkeley Earth Surface Temperatures (BEST) de la Universitatea Berkeley din California. Echipa condusă de fizicianul Richard Muller a măsurat datele valabile pentru perioada 1800 – 2009.

Studiul este contestat de sceptici precum profesorul Judith Curry, de la School of Earth and Atmosferic Sciences din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia, care spune că datele lor arată că temperaturile medii globale s-au oprit din creștere de la sfârșitul anilor 90, dar creșterea de 1 grad Celsius se potrivește cu estimările altor institute din domeniu, precum Met Office, Universitatea din Anglia de Est, Institutul Goddard al NASA și Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA.

Studiul BEST, care se bazează pe 1,6 miliarde de înregistrări arhivate ale temperaturilor din 15 surse din lume, mai arată că fenomenul de “căldură urbană” care face ca orașele să fie mai calde decât zonele rurale înconjurătoare nu contribuie la creșterea temperaturilor medii ale suprafeței. Iar asta se întâmplă din cauză că zonele urbane reprezintă mai puțin de 1% din suprafața uscată a Pământului.

Cercetătorii de la BEST au realizat un film care ilustrează creșterea temperaturilor:

 

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger