VIDEO Susțineți ”The Last Archive”, arta apocalipsei anunțate de presa internațională

0

The Last Archive a fost înființată în decembrie 2012 de către Vlad Basalici, un artist care locuiește și lucrează în București. Această arhivă conține ziare din toată lumea care au fost publicate pe 21 decembrie 2012, în acea zi considerată ca fiind ultima zi înainte de Apocalipsă. Ziarele au fost colectate în urma unui apel public, cu sprijinul generos din partea oamenilor de pe diferite continente, care au trimis jurnale apărute în acea dată. Puteți susține prin donații proiectul artistic The Last Archive, despre care aflați mai multe informații mai jos:

6a013487fcabac970c01543579d029970c-800wi

Punctul de interes în legatură cu The Last Archive nu este Apocalipsa în sine ci mai degrabă relația dintre sfârșitul lumii și știri. Odată cu acest proiect ne-am intrebat care este rolul mass mediei: să exacerbeze sau să epuizeze noutatea sfarșitului tuturor lucrurilor în acest context. Trăim timpuri stranii când ziarele sunt pe cale să  dispară, fiind înlocuite deja de internet ca sursă principală pentru știri. Înca nu a venit apocalipsa pentre ziare, dar putem vedea peste tot semnele sfârșitului presei scrise.

Ce ne-am propus

Înființarea arhivei este prima parte a proiectului. Pentru cea de-a doua parte a proiectului intenționam să invităm un artist care va crea o lucrare de arta sub forma unei instalații, realizată în relație cu archiva noastră. Deoarece facem parte la randul nostru din lumea artei, suntem conștienți cât de important este ca un artist sa fie plătit pentru munca sa. Dorim ca proiectul lui să fie realizat în condiții bune. De aceea vrem sa ii oferim un sprijin financiar adecvat. Acest artist va fi ales în urma unui apel public. Lucrarea sa va fi realizată în timpul unei rezidențe la București.

Expoziția în urma rezidenței e programată să se deschidă pe 21 decembrie 2013 la tranzit.ro/București, un spațiu non profit dedicat artei contemporane.  Acest spațiu este parte din tranzit.org, o rețea care funcționează independent în Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia și Romania.

 

 

Cine sunt implicați în acest proiect

Vlad Basalici este artist si performer, locuiește și traiește în Bucurețști. În proiectele sale, el este interesat de modul în care percepem temporalitatea. Lucrarile sale individuale sau realizate în urma unor colaborari au fost prezentate la Explore Festival, Alternative Film/Video Festival Belgrad, Danshallerne  Copenhaga, Alert Studio Bucuresti, Fabrica de Pensule Cluj Napoca, Centrul de Introspecție Vizuală București, Centrul Național al Dansului București.

Raluca Voinea este critic de artă si curator, activează în București. A studiat Istoria și Teoria Artei in București (1997-2001) și Curating Contemporary Art in Londra (2004-2006). Ea este curatorul Pavilionului Romaniei la Bienala din Veneția in 2013. Din 2008 face parte din redacția revistei IDEA. Arta + Societate .

tranzit.ro a fost fondat in 2012 la initiațiva Fundației ERSTE, devenind al cincilea membru al tranzit.org, o rețea de organizatii non-profit independente, axate pe arta contemporana din Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia.

tranzit.ro  este o rețea cu trei spatii permanente în Iași, Cluj și București. Printr-o serie larga de activități și  experimentând cu metodologii variate de lucru și colaborare, tranzit.ro iși dorește să devină o platforma inovativă dedicată artei contemporane.

Cum vor fi folosite donațiile

Pentru ca acest proiect să se întâmple, avem nevoie de sprijinul tău.  Cheltuiele noastre includ:

1. Onorariu artist

2. Cazare în timpul rezidenței

3. Cheltuieli de transport

4. Producția lucrării de artă.

Alte modalități prin care poți să ajuți

Chiar daca nu poți contribui financiar, acest lucru nu inseamnă ca nu poți sprijini proiectul nostru. Vei fi de mare ajutor daca vei scrie despre proiectul nostru pe blogul tău, pe facebook, twitter, tumblr sau în revista în care publici.

Foto: timliston.typepad.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger