VIDEO Susţineţi “Copy-me”, o serie de animaţii româneşti despre copiere şi “piraterie”

0

V-aţi gândit vreodată de câte ori pe zi copiaţi informaţii, fie că e vorba de un document, o fotografie sau de un film? Dacă am face un calcul, am afla că, potrivit legislaţiei în vigoare legate de copyright, mare parte din activitatea noastră de copiere, pe care o percepem ca fiind cât se poate de banală şi de utilă, ar putea fi considerată ilegală, atâta vreme cât copierea cade adesea, potrivit legii, sub incidenţa furtului. O nouă serie de animaţii, realizată de artişti şi designeri români, îşi propune să explice şi să facă ordine în ceea ce înţelegem prin copierea informaţiei şi să clarifice felul în care copierea se diferenţiază fundamental de furt. Primul episod din această serie, pe care o puteţi susţine pe platforma de crowdfunding Indiegogo, a fost lansat ieri.

 

 

 

“Copierea este modul nostru de a împărtăşi şi de a crea,” arată autorii seriei Copy-me. “Copiile în sine nu au nicio valoare monetară. Poţi face copii infinite ale aceluiaşi fişier. Acest lucru nu te face însă autorul lucrării respective, însă nici nu echivalează cu furtul. Tocmai de aceea se numeşte copiere!”. Pornind de la aceste două practici, copierea informaţiei şi furtul, adesea folosite eronat ca sinonime, potrivit cadrului legal depăşit şi a unei percepţii alimentate de norme, Copy-me vrea să analizeze critic câteva mituri curente legate de copiere şi să arate de ce, în acest moment, e timpul să luăm în considerare o schimbare radicală a legilor privind drepturile de autor. Într-un stil dinamic, accesibil, relevant şi bine articulat, seria de animaţii realizată de Liviu Bărbulescu, Ioana Pelehatăi, Ştefan Teodorescu şi Alex Lungu nu va încerca doar să arate de ce copierea diferă esenţial de furt, de ce sunt anomalii cazurile ca cel al fetiţei de 9 ani, căreia poliţia i-a confiscat laptopul pentru că descărcase o piesă de pe Pirate Bay, de ce e nevoie de revizuirea unui cadru legal stabilit în urmă mai bine de trei decenii, dar şi ce modele alternative şi soluţii putem găsi în faţa crizei actuale din jurul copyright-ului.

Această serie de animaţii, alcătuită din opt episoade, nu poate fi însă posibilă fără contribuţiile noastre. Pe platforma de crowdfunding Indiegogo putem afla mai multe despre acest proiect şi putem susţine apariţia următoarelor episoade prin sume care pornesc de la un euro. Şi, desigur, putem da mai departe aceste animaţii, urmând principiile pe care Copy-me le ilustrează foarte limpede. 🙂

 

 

Puteţi citi şi:

“Copierea este calea cea dreaptă”. Interviu cu Isak Geson, fondatorul Kopimismului

“Utilizatorii de net ar trebui să fie răsplătiţi pentru conţinutul oferit marilor corporaţii”

Şi totuşi, e timpul să dezincriminăm pirateria pe Internet?

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger